OBCHOD

Crepes Suzette

Palačinky podle Suzette jste kdysi mohli najít na menu snad všech světových restaurací. Je načase vrátit tuhle lahůdku na výsluní!

Vydání: 2005/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 16-17 palačinek
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení 0:20
Francouzská

Ingredience

    • 100 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 1 lžíci hnědého krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta
    • 300 ml polotučného mléka
    • asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být)
    • rostlinný olej na potírání pánve

    Na pomerančový karamel:

    • 100 g másla
    • 100 g hnědého krupicového cukru
    • 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
    • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
    • 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry
    • 3 lžíce pomerančového likéru (nejlépe Grand Marnier)
    • 2 lžíce koňaku

     

Příprava jídla

1. Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

2. Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

3. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

4. Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.
5. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.42
Obrazek uzivatele
Crepes byly výborné, trochu se lepily s pánvičce a tak se trošku vysušily než se daly obrátit. Co se týká karamelu, nprosto se nepovedlo rozsoustit curk spolu s máslem. Je třeba nechat cukr rozpustit na pánvičce a máslo přidat až do "karamelu", jinak se prostě nerozpustí.
Obrazek uzivatele
Recept parádní a velmi chutný, akorát bych si dovolil oponovat paní Natálii s cukrem....stačilo jen přidat plamen a cukr se během chvilky rozpustil krásně i v másle :)

Přidat komentář