Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Crepes Suzette

Palačinky podle Suzette jste kdysi mohli najít na menu snad všech světových restaurací. Je načase vrátit tuhle lahůdku na výsluní!

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 16-17 palačinek
Doba přípravy: Do 30 minut
PT20M
Smažení 0:20
Francouzská

Ingredience

    • 100 g hladké mouky
    • špetku soli
    • 1 lžíci hnědého krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 1 lžíci slunečnicového oleje do těsta
    • 300 ml polotučného mléka
    • asi 2 lžíce světlého piva (nemusí být)
    • rostlinný olej na potírání pánve

    Na pomerančový karamel:

    • 100 g másla
    • 100 g hnědého krupicového cukru
    • 150 ml čerstvé pomerančové šťávy
    • 2 lžičky strouhané pomerančové kůry
    • 1 lžičku jemně strouhané citronové kůry
    • 3 lžíce pomerančového likéru (nejlépe Grand Marnier)
    • 2 lžíce koňaku

     

Příprava jídla

1. Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, vlijte do něj vejce, olej a dvě lžíce mléka. Vařečkou prošlehejte základ těsta dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs zůstala hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná směs by měla připomínat (dvanáctiprocentní) smetanu. Pokud chcete, můžete nakonec přilít pivo.

2. Rozehřejte pánev (nejlépe o průměru 15 cm, což odpovídá klasickému průměru palačinek). Těsto na ni nalévejte nejlépe z naběračky s hubičkou nebo ze džbánku; na jednu palačinku by měly stačit dvě a půl lžíce těstíčka. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozestřete po dnu pánve. Jakmile palačinka zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně tak půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky.

3. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Pak už jen smažte další, dokud nespotřebujete všechno těstíčko. Hotové palačinky pokládejte na talíři na sebe.

4. Připravte pomerančový karamel: Na mírném plameni zahřejte hlubokou pánev nebo širší kastrol a za občasného promíchání v něm rozpusťte máslo spolu s cukrem. Jakmile se cukr začne rozpouštět, zvyšte plamen a pokračujte, dokud směs nezačne bublat, hnědnout a karamelizovat. Trvá to asi čtyři minuty; až ke konci občas promíchejte. Vlijte pomerančovou šťávu, přidejte strouhanou kůru a nechte ještě tři až čtyři minuty probublávat, aby vše zhoustlo. Přilijte alkohol, pár vteřin prohřejte a snižte plamen.
5. Do karamelu vložte palačinku a pomocí vidličky ji v něm pěkně ‚vykoupejte‘. Složte do šátečku a podávejte.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.42
Obrazek uzivatele
Crepes byly výborné, trochu se lepily s pánvičce a tak se trošku vysušily než se daly obrátit. Co se týká karamelu, nprosto se nepovedlo rozsoustit curk spolu s máslem. Je třeba nechat cukr rozpustit na pánvičce a máslo přidat až do "karamelu", jinak se prostě nerozpustí.
Obrazek uzivatele
Recept parádní a velmi chutný, akorát bych si dovolil oponovat paní Natálii s cukrem....stačilo jen přidat plamen a cukr se během chvilky rozpustil krásně i v másle :)

Přidat komentář