Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort s jahodami a smetanou

Co se skrývá uvnitř?

Vydání: 2011/6
Autor:
Hodnocení:
59 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do 20 minut
PT20M
Pečení 0:20

Ingredience

    • 200 g másla, změklého + na vymazání
    • 200 g krupicového cukru
    • 4 střední vejce
    • 200 g hladké mouky + na vysypání
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • moučkový cukr na poprášení

    NA KRÉM

    • 300 ml mléka
    • 100 g krupicového cukru
    • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
    • 1 lžička vanilkového extraktu
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 300 g jahod, omytých, odstopkovaných a přepůlených + hrst na ozdobení
    • hrst mandlových lupínků, opražených

Příprava jídla

1 Na krém uvařte z mléka, cukru, vanilkového pudinkového prášku a vanilkového extraktu hustý pudink a za občasného míchání ho nechte vychladnout. Mezitím ze smetany ušlehejte tuhou šlehačku. Vychladlý pudink prošlehejte a zlehka smíchejte se šlehačkou.

2 Troubu předehřejte na 190 °C, horkovzdušnou na 170 °C. Vymažte a vysypte dvě dortové formy o průměru 20 cm.

3 Máslo a cukr v míse dobře rozšlehejte dokrémova. Pomalu jedno po druhém zašlehejte vejce. Poprašte moukou prosátou s práškem do pečiva a dobře promíchejte. Rozdělte těsto do dvou dortových forem a dejte péct na zhruba 20 minut dozlatova. Pokud korpus příliš vyběhl, jemně ho uprostřed stlačte. Upečené korpusy vyjměte a nechte chladnout 5 minut ve formě. Pak vyklopte obráceně na mřížku a nechte zcela vychladnout.

4 Dejte si 2–3 lžíce krému stranou. Potřete jeden korpus polovinou krému, poklaďte jahodami a zakryjte druhou polovinou krému. Přiklopte druhým korpusem a poprašte moučkovým cukrem. Zbylým krémem potřete boky a obalte v mandlových lupíncích. Ozdobte hrstí pokrájených jahod a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Příliš vysoké korpusy prořízněte ještě vodorovně napůl. Pak podle toho krém i jahody rozdělte na třetiny, aby vám vyšly na naplnění jednotlivých vrstev.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jahodové mille-feuilles s omáčkou

Nejlepší jahodové dorty a koláče

10 nejbáječnějších jahodových dortů

Přidat komentář