Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Obrácený pivní koláč s hruškami

Kořeněný koláč úžasně zvláčňuje nezvyklá ingredience – tmavé pivo

Vydání: 2005/3
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: 8-10 řezů
Doba přípravy: Více než hodinu
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Česká

Ingredience

    • 250 ml černého piva (např. Guinness)
    • 4 lžíce medu
    • 2 lžíce melasy
    • 1/2 lžičky sody
    • 3 velká vejce pokojové teploty
    • 110 g krupicového cukru
    • 50 g hnědého krupicového cukru
    • 170 ml rostlinného oleje
    • 140 g polohrubé + 130 g hladké mouky
    • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • špetku soli
    • 1 lžičku mleté skořice
    • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/4 lžičky mletého muškátového ořechu
    • 3/4 lžičky mletého kardamomu
    • 10 g oloupaného zázvoru, strouhaného

    Na karamelizované hrušky:

    • 4 velké hrušky (800 g), oloupané
    • šťávu z jednoho citronu na zakapání
    • 100 g hnědého krupicového cukru
    • 50 g másla
    • špetku mletého badyánu

     

Příprava jídla

1. Pivo vlijte do kastrůlku a svařte je s melasou a medem. Odstavte a přisypte sodu. Směs vypění, ale po chvíli pěna opadne.

2. Hrušky nakrájejte na osminky a pokapejte citronem, aby nezhnědly. V silnostěnné pánvi rozpusťte máslo, vsypte cukr a zamíchejte. Přidejte badyán a už bez míchání nechte zkaramelizovat. Jakmile směs začne zlátnout, vložte do ní hrušky a 10–15 minut nechte na mírném ohni probublávat, dokud vše nezhoustne.

3. Mezitím přesijte oba druhy mouky s kořením, práškem do pečiva a solí.

4. V míse ušlehejte vejce s oběma druhy cukru. Přilijte olej a pivo s melasou a medem. Ve dvou dávkách přidejte mouku se zázvorem a promíchejte. Troubu předehřejte na 170 °C, horkovzdušnou na 150 °C.

5. Pekáček či formu o rozměrech cca 25 x 23 cm vymažte máslem, na dno naklaďte karamelizované hrušky a zalijte je těstem. Pečte asi 50 minut. V pekáči nechte 5 minut chladnout na kovové mřížce, pak vyklopte.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pivní menu

Pivní menu

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.3/05, str.50
Obrazek uzivatele
Koláč nám moc chutnal. Není suchý, je krásně vláčný a opravdu nevšedně chutná. Je s ním ale jen trošičku víc práce než s normální buchtou na pekáč. Ale ta práce stojí za to.
Obrazek uzivatele
Tuhle buchtu dělám pravidelně a je moc dobrá. Je dobrá i z jablek.

Přidat komentář