OBCHOD

Pohankové placičky

Recept z webu www.jime-bio.cz vyzkoušela a upravila Hanka Zemanová.
Vydání: 2010/8
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 25 minut
Česká

Ingredience

    • 200 g pohankové lámanky
    • 2–3 lžičky soli na vaření lámanky
    • 2 lžičky majoránky
    • asi 5 stroužků česneku, drceného
    • 2 vejce
    • sůl a čerstvě mletý pepř


    NA OMÁČKU

    • 4 lžíce olivového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 malá mrkev, nakrájená nadrobno
    • 1 konzerva krájených rajčat
    • 2 malé cukety, nakrájené na plátky

Příprava jídla

1 Do lámanky nalijte vodu a slijte – nejprve raději bez cedníku, abyste se zbavili případných pohankových slupek.

2 Zalijte 500 ml osolené vody, přiveďte k varu, po pěti minutách stáhněte z ohně a nechte dojít pod pokličkou.

3 Ochuťte česnekem a majoránkou, přidejte vejce, promíchejte, opepřete a případně osolte. (Pokud je směs příliš řídká, zahustěte ji strouhankou nebo moukou.) Tvarujte placičky a smažte na tuku dozlatova.

4 Na omáčku zpěňte na 2 lžících olivového oleji půlku cibule a mrkev. Zalijte rajčaty. Osolte, opepřete a povařte asi 20 minut do zhoustnutí. Mezitím na zbylých 2 lžících oleje zpěňte druhou půlku cibule a přidejte cuketu. Osolte, opepřete a za stálého míchání opékejte asi 5–8 minut. Vmíchejte do omáčky a podávejte k placičkám.


NĚCO NAVÍC

  • Do placiček můžete přidat osmahnutou cibulku s nastrouhanou mrkví a/nebo opečenou slaninu, šunku nebo uzené tofu. Směs pak do lámanky zapracujte pomocí šťouchadla na brambory.
  • Upečte si nákyp: směs na placičky dejte do vymazaného pekáčku a zapečte. Můžete přidat slunečnicová semínka a lžíci vloček nori – dodají pokrmu spoustu živin.
Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář