Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí paštika

Žádné pečení ve vodní lázni, žádné složitosti – hotovou ji máte raz dva. Do lednice na ni budete chodit tak dlouho, až půjdete koupit suroviny na další várku.

Vydání: 2010/8
Autor:
Hodnocení:
156 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 20 minut
PT15M
Příprava 0:15
Maso Francouzská

Ingredience

    • 200 g másla + 50 g na zalití
    • 500 g kuřecích nebo kachních jater
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 200 ml drůbežího vývaru
    • 150 ml bílého vína
    • 1–2 lžičky provensálského koření
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • asi 100 ml smetany ke šlehání
    • 12 lístků šalvěje na ozdobení

Příprava jídla

1 Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Zalijte vývarem a vínem.

2 Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Játra by měla být nejméně do poloviny ponořená v tekutině. Vypněte a vlijte do hlubší mísy s plochým dnem. Přidejte pokrájené máslo a mixujte tyčovým mixérem dohladka. Přidejte tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Ochutnejte, případně přidejte pepř a sůl – paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí se slanost vstřebá. Rozdělte do nádobek (misek, skleniček…). Rozehřejte 50 g másla se šalvějí a povrch paštik zalijte.

3 Nechte vychladnout a pak zakryjte potravinovou fólií nebo víčkem. V chladničce vydrží asi 5 dní, můžete ale i zmrazit.

Další recept na domácí paštiku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Co se vyplatí uvařit doma

Kančí paštika

Komentáře

Obrazek uzivatele
Podle osvědčených francouzských receptů navrhuji ještě přidat posekané mandle a štamprličku koňaku.

Přidat komentář