Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Houby s octem podle Viléma V.

Pokud chcete mít lák hustší, přidejte do něj nakrájenou cibuli, pak je ovšem v pořádku, když je kalný.

Vydání: 2010/9
Autor:
Hodnocení:
27 (hlasů)
Počet porcí: na cca 6 ks 330ml sklenic
Doba přípravy: Více než hodinu
+ sterilizace
PT1H
Příprava 1:00
Zavařenina Česká

Ingredience

    • 1 kg hub, očištěných, větší pokrájené (hříbky, oloupané žampiony, lišky, mladé klouzky, ryzce, smrže, mladé václavky…)

    NA NÁLEV

    • 750 ml 8% octa
    • 750 ml vody
    • 30 g soli
    • 6 kuliček pepře
    • 6 kuliček nového koření
    • 3 bobkové listy
    • špetka tymiánu
    • 1 malá lžička hořčičného semínka

Příprava jídla

1 Houby rychle omyjte pod tekoucí studenou vodou. Povařte je v mírně osolené a okyselené vodě. Pak je dejte na cedník nebo na mřížku a nechte vychladnout.

2 Vychladlé houby naskládejte do sklenic. Suroviny na nálev povařte a vychladlým nálevem zalijte houby, aby houby nevyčnívaly a hladina sahala asi centimetr pod okraj sklenice. Sklenice zavřete (u víček Omnia použijte ,hlavu‘, šroubovací nedotahujte nadoraz) a patnáct minut sterilujte při 100 °C. Nechte vychladnout na poskládaných utěrkách a uložte do chladu a temna. Pokud se obáváte manipulace s horkými sklenicemi a používáte zavařovací hrnec, jednoduše ho celý postavte do zašpuntované vany a napusťte studenou vodu do třetiny jeho výšky a nechte chvíli stát. Pak sklenice vyndejte a nechte vychladnout. Houby jezte nejdřív za měsíc po naložení.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Nadýchaný houbovec

Směs „Chléb s máslem“

Schug

Chow-chow

Zavařování: houby a zelenina nakyselo

Komentáře

Obrazek uzivatele
A jak se pak správně konzumují? Prosím o uvedení příkladů konzumace :-) Díky moc...
Obrazek uzivatele
Milý Martine, houby nakyselo každý jí, tak jak je rád. :)
Obrazek uzivatele
Můžu se prosím zeptat, zda je normální, že se nálev ve sklenicích zakalil?
Obrazek uzivatele
Dobrý den,
paní Keprdová, jedná se o starší recept, takže se už bohužel nemůžeme zeptat autora, ale podle úvodního textu bychom to za normální nepovažovali a houby bychom asi raději nekonzumovali. U hub je koneckonců vždy lepší opatrnost.

Přejeme hezký den, redakce Apetitu

Přidat komentář