OBCHOD

Divoká kachna plněná hroznovým vínem

Hroznem plněné kachny jsou šťavnaté a křehké. A o vinnou šťávu se poperete.

Vydání: 2010/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Vaření 0:40
Maso Česká

Ingredience

    • 2 mladé divoké kachny, po 600–800 g, nejlépe chlazené
    • sůl a čerstvě drcený barevný pepř
    • 50 ml borovičky nebo ginu
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 600 g modrého hroznového vína
    • 6–9 plátků prorostlé anglické slaniny
    • 3 snítky jalovce s jalovčinkami
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 400 ml masového vývaru
    • 200 ml červeného vína
    • 1 lžíce másla
    • 1 lžíce medu
    • 1 lžíce rybízové zavařeniny
    • 100–150 ml moštu z jablek či hroznů
    • cukr na dochucení

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 180 stupňů. Kachny omyjte, osušte, uvnitř i vně potřete borovičkou, osolte a opepřete. Otrhejte kuličky hrozna, rozpulte je a vypeckujte. Většinou vína pak naplňte břišní dutinu, otvor sepněte jehlou či zašijte nití a kachny obalte plátky slaniny. Vložte je do pekáčku prsíčky nahoru, pokapejte olejem, přidejte jalovec a 10 minut pečte. Pak přilijte část vývaru, vína a zvolna pečte pod poklicí asi 50–60 minut, podle velikosti kachen. Občas podlijte vývarem a přelijte vypečenou šťávou. Ke konci sundejte poklici a dopečte dozlatova.

2 Upečené kachny vyjměte, přikryjte a nechte chvíli odpočinout. Mezitím dokončete šťávu. Dolijte ji zbylým vínem a ovocným moštem, vmíchejte med a zavařeninu a povařte do zhoustnutí (asi 10 minut). Přeceďte, přidejte zbylé hroznové víno a ještě pět minut povařte. Dochuťte solí, pepřem, případně citronovou šťávou či cukrem. Kachny naporcujte a podávejte se šťávou.

NĚCO NAVÍC
Výborné se šťouchanými bramborami, kroketami, bramborovými pusinkami nebo bramborovými plackami.

TIPY & TRIKY
V sezoně bývají k dostání celé kachny s kůží i bez ní nebo vykostěná prsa. Maso divokých kachen je sušší než maso jejich domácích příbuzných, proto je pečte s kůží a slaninou nebo zabalené do slaniny.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu pro loveckou sezonu

Menu pro loveckou sezonu

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

Kohout na víně

Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Přidat komentář