Pokud se vám kuře při pečení často vysuší, zkuste náš recept na pomalu pečené kuře s jednoduchým pikantním kuskusem. Pomalé pečení zajistí, že bude celá pečeně (včetně prsíček!) krásně šťavnatá.
Postup
Předehřejte troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů.
Omyté a osušené kuře vložte do pekáče a potřete máslem. Osolte, opepřete a pečte dvacet minut.
Snižte teplotu o dvacet stupňů, zalijte trochou vody, zakryjte alobalem a pečte ještě hodinu. Pak alobal sejměte a kuře zhruba padesát minut dopékejte.
Mezitím rozpalte v pánvi olej a smažte na něm cibulku, dokud nezačne zlátnout; trvá to tak deset minut.
Přidejte česnek a po minutě kořenicí směs. Smažte ještě minutu a poté sejměte z plamene. Do směsi přidejte strouhanou citronovou kůru, šťávu a pražené piniové oříšky.
Vyjměte kuře, překryjte ho fólií a nechte ho deset až patnáct minut odpočinout. Mezitím přelijte vypečenou šťávu do odměrné nádoby.
Podle potřeby dolijte horkou vodu, abyste získali 400 ml šťávy. Vlijte ji zpět do pekáče a na přímém plameni přiveďte k varu. Ze dna seškrábejte veškeré usazeniny.
Vložte kuskus do velké mísy a přelijte ho vroucí šťávou. Důkladně zakryjte a dejte mu deset minut na to, aby nasál všechnu tekutinu.
Kuskus promíchejte a přidejte do něj ohřátou cibulovou směs spolu s petrželkou. Osolte, opepřete a podávejte ke kuřeti.
Komentáře