Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jahelno-pohankový nákyp s houbami

Recept je z knihy BioAbecedář Hanky Zemanové.

Vydání: 2010/11
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Z plechu Česká

Ingredience

    • 4 velké hrsti sušených hub (cca 40–50 g)
    • 150 g biojáhel
    • 150 g pohankových biokrup, loupaných
    • 1 litr zeleninového vývaru nebo vody
    • 3 červené cibule, na silná půlkolečka
    • domácí sádlo nebo olivový olej
    • 50 g slaniny, nakrájené na kostičky
    • 3–4 lžičky mořské soli
    • 3 lžičky mletého kmínu
    • 1 lžička mletého sušeného zázvoru (není úplně nutný)
    • 3 lžičky majoránky
    • 200 g parmazánu nebo bioeidamu
    • 5 stroužků česneku (nejlépe českého)
    • čerstvě mletý pepř
    • hrst petrželky či pažitky

Příprava jídla

1 Houby namočte na hodinu do vody a poté 10 minut povařte s troškou kmínu. Vyprané jáhly a pohankové kroupy zalijte litrem vývaru či vody, přiveďte k varu a pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 15 minut. (Malé drobné jáhly, které se dnes běžně dají koupit, jsou čínské a není nutné je složitě spařovat).

2 Cibuli zvolna opékejte na sádle nebo na olivovém oleji se slaninou a solí asi 15 minut doměkka. Postupně přidejte i všechno koření a scezené houby. Vypněte a přimíchejte uvařené jáhly s pohankou, drcené (nebo utřené) stroužky česneku a 1⁄2 nastrouhaného sýra.

3 Vše trochu rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Dochuťte pepřem, případně solí, a vmíchejte petrželku či pažitku.

4 Dejte do vymaštěné zapékací misky a vše posypte zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut. Podávejte ozdobené nasekanou petrželkou, řeřichou nebo polníčkem. Nejlépe se k nákypu hodí kysaná zelenina.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Čokoládový nákyp

Fruit cobbler (ovocný nákyp)

Hruškový nákyp

Jablečný nákyp s karamelovou polevou

Nákyp z vánočky

Špaldový nákyp se špenátem a kozím sýrem

Tvarohovo-špaldový nákyp s jablky

Zeleninový nákyp

Přidat komentář