Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Focaccia s fíky a kozím sýrem

Zralé plody fíků jsou nafialovělé s výrazně sladku dužinou. Báječně se proto doplňují s kozím sýrem.
Vydání: 2010/11
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
+ hodina kynutí Pečení: 10-15 minut
P
Chléb a pečivo Středomořská

Ingredience

    • 250 g hladké mouky + trochu na vál
    • 1/2 lžičky soli
    • špetka krupicového cukru
    • 1/2 balíčku (kostky) droždí
    • 8 lžic olivového oleje
    • 4 čerstvé fíky, omyté a osušené
    • 200 g kozího sýra v popelu, váleček
    • 2 lžíce medu, nejlépe akátového
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 8 snítek tymiánu
    • čerstvě drcený pepř + hrubá sůl

Příprava jídla

1 Do mísy prosijte hladkou mouku se solí. Rozdrobené droždí promíchejte se špetkou cukru a 150 ml vlažné vody a vlijte k mouce. Přidejte čtyři lžíce oleje a zadělejte hladké nelepivé těsto.

2 Na pomoučněném vále vypracujte bochánek, vložte do mísy, poprašte moukou a nechte pod utěrkou kynout asi hodinu na dvojnásobný objem. Předehřejte troubu na 250 °C a plech vyložte papírem na pečení.

3 Vykynuté těsto opět propracujte a rozdělte na 4 díly. Každý vyválejte na oválnou placku o síle asi 3 mm, vytvarujte, přendejte na plech a nechte chvíli odpočinout. Nakrájejte fíky i sýr na asi 1⁄2 cm plátky. Med prošlehejte se lžící citronové šťávy a olejem.

4 Placky propíchejte na několika místech vidličkou nebo do nich udělejte prstem důlky, obložte plátky fíků a sýra a posypte polovinou odrhnutého tymiánu. Pečte dozlatova, 10–15 minut. Vyjměte z trouby, pokapejte medovou zálivkou, osolte, opepřete a posypte zbylým tymiánem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dnes k večeři: obložený chléb

Dnes k večeři: obložený chléb

Upečte si křupavý chleba bez kynutí

Celozrnný špaldový chléb se semínky

Česnekový chléb s parmazánem

Chléb ciabatta

Chléb nicoise s peperonatou

Chléb placák

Chléb s grilovanou zeleninou

Chléb se šunkou a sýrem

Chléb se sušenými rajčaty

Řezy s ořechy, fíky a modrým sýrem

Přidat komentář