Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Ořechový koláč s mascarpone a medem
Ořechový koláč s mascarpone a medem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Ořechový koláč s mascarpone a medem

4.2/5 Počet hodnocení: 124
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6446 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 407 g
Tuky 471 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tento super vláčný koláč se přímo rozpouští na jazyku. Ale nehltejte, to je jediný případ, kdy se z něj může stát dusivá buchta.

Suroviny

máslo 140 g
změklé + na formu
(může být i třtinový)
vejce 6 ks
zvlášť žloutky a bílky
sůl 1 špetka
ricotta 200 g
nasekané či hrubě mleté + hrst jader na ozdobu
nastrouhaná z 1 biocitronu
meruňkový džem 8 PL
tmavá čokoláda 50 g
70%, nastrouhaná
k podávání
k podávání
med 2 PL
tekutý

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.

2

Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění.

3

V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou.

4

V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s ricottou a vlijte do připravené formy a uhlaďte.

5

Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.

6

Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.

NĚCO NAVÍC
Koláč skvěle doplní také hustá smetana nebo řecký jogurt a sezonní ovoce. Do džemu kápněte trochu destilátu nebo mandlového likéru. Ve vzduchotěsné krabičce vydrží až 3 dny.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/11

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč