Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ořechový koláč s mascarpone a medem

Tento super vláčný koláč se přímo rozpouští na jazyku. Ale nehltejte, to je jediný případ, kdy se z něj může stát dusivá buchta.

Vydání: 2010/11
Autor:
Hodnocení:
78 (hlasů)
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
PT35M
Pečení 0:35
Koláč

Ingredience

    • 140 g másla, změklého + na formu
    • 200 g krupicového cukru (i třtinového)
    • 6 vajec, zvlášť žloutky a bílky
    • 2–3 lžíce hladké mouky, prosáté
    • špetka soli
    • 200 g ricotty
    • 200 g vlašských ořechů, nasekaných nebo hrubě mletých + hrst jader na ozdobu
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 6–8 lžic meruňkového džemu
    • 50 g hořké čokolády 70%, nastrouhané
    • 250 g mascarpone + 100 g kysané smetany k podávání
    • 2 lžíce medu, tekutého

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte nízkou kulatou formu o průměru 23–26 cm máslem a vyložte papírem na pečení.

2 Ve velké míse utřete máslo a polovinu cukru a postupně zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud hmota nezesvětlá a nenapění. V jiné míse prošlehejte vidličkou ricottu a sůl, promíchejte s ořechy a citronovou kůrou a smíchejte s našlehanou hmotou a prosátou moukou. V čisté nádobě ušlehejte bílky na pevný sníh a postupně zašlehejte zbylý cukr. Zlehka zapracujte do směsi s ricottou a vlijte do připravené formy a uhlaďte.

3 Vložte do trouby a pečte 35–45 minut nebo dokud špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout na mřížce a potom přesuňte z formy na talíř.

4 Džem povolte asi 2 lžícemi horké vody a rozmíchejte, případně zahřejte. Povrch koláče potřete rozpuštěným džemem a nechte zchladnout. Potom posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte ořechy. Při podávání ozdobte mascarpone prošlehaným se smetanou a zakápněte medem.

NĚCO NAVÍC
Koláč skvěle doplní také hustá smetana nebo řecký jogurt a sezonní ovoce. Do džemu kápněte trochu destilátu nebo mandlového likéru. Ve vzduchotěsné krabičce vydrží až 3 dny.

 

 

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Menu na listopad

Menu na listopad

Koláč s mandlemi a malinami

Medové dezerty

Přidat komentář