Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušené hlávkové zelí

Pokud máte rádi zahuštěné dušené zelí, máme pro vás báječný tip – přidejte do něj nastrouhanou syrovou bramboru. Zelí také můžete zaprášit hladkou moukou nebo do něj vmíchat jíšku (tímto způsobem se připravuje moravské dušené zelí).
Vydání: 2010/11
Autor:
Hodnocení:
38 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy:
Dušení: 15 minut
P
Zelenina Česká

Ingredience

    • 1 hlávka bílého zelí (cca 1–1,25 kg)
    • sůl + 1 lžička kmínu
    • 2 lžíce másla nebo sádla
    • 1 cibule, pokrájená najemno
    • 1 větší syrová brambora, jemně nastrouhaná (nemusí být)
    • ocet 8%, dle chuti
    • krupicový cukr (i třtinový), dle chuti

Příprava jídla

1 Z hlávky zelí oberte vnější zavadlé či poškozené listy, rozčvrťte ji, omyjte, vyřízněte košťál a zelí buď ručně, nebo v robotu nakrouhejte na tenké nudličky. Přendejte je do mísy, posypte zhruba lžičkou soli, promíchejte a pomačkejte.

2 Ve větším kastrolu rozehřejte tuk, vsypte cibuli a osmahněte ji dorůžova; trvá to tak 3–5 minut. Přisypte zelí, kmín a případně nastrouhanou bramboru. Přikryjte a duste doměkka 10–15 minut; občas zamíchejte a podle potřeby podlijte trochou vody, aby se zelí nepřichytilo a nespálilo. Jakmile zelí změkne, dochuťte ho octem a cukrem, nechte přejít varem a stáhněte z ohně.

NĚCO NAVÍC
Červené zelí se připravuje velmi podobným způsobem. Jak bílé, tak červené zelí můžete dusit na cibulce se slaninou či špekem a různě doplňovat dalšími přísadami. Červené zelí je skvělé s pokrájenými jablky, hruškami, brusinkami a ochucené kouskem celé skořice, bobkovým listem, novým kořením, hřebíčkem apod. Vodu na podlití nahraďte bílým nebo červeným vínem a lihový ocet vinným či jablečným octem. Vinné zelí je výborné se zkaramelizovaným cukrem, ale můžete zkusit i med či javorový sirup. Vždy záleží na tom, k čemu budete zelí podávat nebo jaký pokrm z něj budete dále připravovat.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Krémový zelný salát s vlašskými ořechy

reklama

Přidat komentář