Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasický vánoční dort

Otevřete si lahev dobrého koňaku, vyhoďte všechny z kuchyně a dejte se do báječného pečení. Čeká vás hutný opilý koláč od Delie Smith.

Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
38 (hlasů)
Počet porcí: pro 12 osob
Doba přípravy: Více než hodinu
PT4H
Pečení 4:00
Dort Britská

Ingredience

    • 450 g rozinek korintek (malé tmavé)
    • 350g rozinek sultánek (velké světlé)
    • 50 g kandovaných třešní
    • 50 g směsi kandované citrusové kůry
    • 3 lžíce brandy nebo koňaku
    • 225 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky soli
    • 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku
    • 1/2 lžíce koření mixed spice (viz Něco navíc)
    • 225 g másla
    • 225 g přírodního cukru
    • 4 velká vejce
    • 50 g mandlí, nasekaných nahrubo
    • 1 lžíce melasy (můžete dát I tmavý med)
    • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
    • nastrouhaná kůra z 1 biopomeranče
    • alkohol na dolévání (brandy, koňak, whisky…), cca 4 lžíce na jedno dolití

Příprava jídla

1 Večer před samotným pečením opláchněte rozinky, třešně a kandovanou kůru a promíchejte s brandy nebo koňakem.

2 Troubu předehřejte na 140 °C a podle návodu na předchozí straně si připravte formu. Do mísy prosijte mouku a sůl. Koření podrťte v hmoždíři a nasypte přes sítko do mouky. V jiné míse utřete do pěny máslo s cukrem a po jednom vmíchejte vejce.

3 Až se vejce hezky spojí s máslovou hmotou, vmíchejte mandle, melasu a naložené ovoce a kůru. Pak přes cedník přisypávejte moučnou směs. Těsto obracejte zlehka velkou lžící, aby zůstalo nadýchané. Koření můžete použít i mleté, ale z hmoždíře je nejlepší Mouku přisypávejte postupně, aby se jí rozinky hezky obalily Těsto ve formě uhlaďte lžící

4 Těsto vlijte do formy a lžící uhlaďte povrch. Zakryjte poklopem z dvojitého pečicího papíru a dejte do trouby. První 4 hodiny troubu vůbec neotvírejte! Pak udělejte zkoušku špejlí, a pokud vyjde čistá, koláč vytáhněte a nechte vychladnout. Hezky zabalený v pečicím papíru ho uložte do dobře těsnící plastové krabice a dejte do chladu. Dřevěnou špejlí do něj udělejte dírky (nebo použijte speciální špejli) a dolévejte alkoholem.

NĚCO NAVÍC

  • Mixed spice je směs koření užívaná hlavně na sladké pečení a obsahuje nejčastěji skořici, mletý muškátový oříšek, nové koření, případně ještě zázvor, koriandr, hřebíček. Směs si buď můžete namíchat sami (vždy po jedné lžičce vybraného druhu koření), koupit v Marks & Spencer, anebo nahradit perníkovým kořením (ale ne práškem do perníku!).
  • Aby byl dort opravdu dobrý, musejí ořechy a sušené ovoce tvořit alespoň polovinu z celkového množství surovin.
  • Velmi slavnostní a taky pořádně sladký je koláč potažený bílým fondánem. Nebo povrch dortu ještě před pečením ozdobte celými loupanými mandlemi.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborný dort. Zkusila jsem ho už loni v listopadu, letos začínám o měsíc dříve. Hrozinky jsem částečně nahradila sušenými švestkami a brusinkami.
Obrazek uzivatele
Upekla jsem tento dort dva týdny před Vánoci. Leží teď v lednici a nakrojit bychom ho chtěli až na Štědrý den. Když jsem ho dnes ale prolévala, zdál se mi hrozně tvrdý (byl tvrdý už po upečení, ale myslela jsem si, že v lednici provlhne a změkne). Jaká je vaše zkušenost? Děkuji za odpověď.

Přidat komentář