Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sváteční kaldoun s dvojími knedlíčky

Kaldoun je staročeská krémová polévka s drůbky, nudlemi a knedlíčky. Není úplně bezpracná, ale výsledek (obzvlášť pro takhle slavnostní příležitost) za to stojí.

Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
17 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
PT2H30M
Vaření 2:30
Polévka Česká

Ingredience

    • ořez z králíka + drůbky (srdce, žaludek, játra; viz Něco navíc), vše omyté
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, oloupaná
    • 6 kuliček celého pepře + 4 nového koření
    • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), nahrubo pokrájené + 1/4 květáku
    • 2 lžíce másla + 40 g hladké mouky
    • špetka muškátového oříšku
    • 200 ml smetany 30%
    • 80 g zeleného hrášku, mraženého
    • 1 žloutek rozmíchaný s lžící smetany
    • hrst nasekané petrželky k podávání
    • 100 g širokých nudlí nebo flíčků

    NA JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

    • 100 g drůbežích nebo králičích jater
    • 2 lžíce smetany 33% + 1 vejce
    • sůl, mletý pepř, muškátový oříšek
    • 1 lžička sušené majoránky nebo libečku
    • 8–10 lžic strouhanky
    • hladká mouka na obalení

    NA ŽEMLOVÉ KNEDLÍČKY

    • 2 housky, nalámané a namočené v mléce
    • 1 lžíce másla, změklého
    • 1 vejce + sůl + špetka muškátového květu
    • 1 lžíce nasekané petrželky + strouhanka

Příprava jídla

1 Králičí ořez a drůbky vložte do hrnce. Zalijte 2 litry vody, osolte, přihoďte celé koření, přepůlenou cibuli a uveďte k varu. Vařte na mírném ohni doměkka asi 2 hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte kořenovou zeleninu. Vývar sceďte, oberte maso, drůbky a část zeleniny nakrájejte.

Játra na knedlíčky omyjte, odblaňte a naškrábejte nebo rozmixujte. Promíchejte s ostatními surovinami a pomoučenýma rukama tvarujte malé knedlíčky. V druhé míse začněte připravovat žemlové knedlíčky: namočte housky do mléka, vymačkejte a promíchejte s petrželkou a vyšlehaným máslem se solí, pepřem a vejcem. Hustotu upravte strouhankou a ukoulejte knedlíčky.

3 V hrnci rozehřejte máslo, vsypte mouku a špetku muškátu a umíchejte světlou jíšku; trvá to 3–5 minut. Zalijte připraveným vývarem, prošlehejte a vařte 30 minut, občas zamíchejte. Uvařte těstoviny, slijte a propláchněte.

4 Do polévky vložte malé růžičky květáku a knedlíčky; vařte 5 minut. Přidejte smetanu, nakrájené maso a drůbky, zeleninu i hrášek a nechte přejít varem. Stáhněte z ohně, vmíchejte žloutek rozmíchaný se lžící smetany, uvařené těstoviny a dochuťte solí, pepřem a posypte petrželkou.

NĚCO NAVÍC
Použijte ořezané maso a kosti z následujícího receptu. Pokud nemáte králíka i s vnitřnostmi, dokupte asi 200 g kuřecích či jiných drůbežích drobů. Kaldoun můžete uvařit i z kachny či kuřete; kuřecí a králičí má jemnější chuť. Maso i droby klidně kombinujte.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Boží hod hezky česky

Boží hod hezky česky

5× zeleninová polévka

5× zeleninová polévka

5× rybí polévka

5× rybí polévka

Jak připravit chutnou polévku

Jak připravit chutnou polévku

Pětkrát sytá polévka

Pětkrát sytá polévka

Aby polévka nezkysla

Aby polévka nezkysla

Utíká vám polévka?

Utíká vám polévka?

Cibulová polévka a dvojité toustíky

Čirá rybí polévka z Kampy

Čočková polévka s křupavým pastinákem

Dýňová polévka s červenou čočkou a ořechy

Dýňová polévka s chilli

Hospodská dršťková polévka

Houbová polévka

Hovězí polévka s knedlíčky

Krémová kuřecí polévka

Krémová květáková polévka se sýrem

Česká kuchyně – polévky

Přidat komentář