Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Králík na černo

Doporučujeme nechat aspoň několik hodin odležet – omáčka nejlíp chutná druhý den.
Vydání: 2010/12
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Více než hodinu
Dušení: 1,5 hodiny
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 celý králík + 1 králičí zadek (hřbet a zadní běhy), nasekaný na 6–12 kusů (ořez, krk, přední běhy a vnitřnosti použijte na vývar) + sůl
    • 50 g slaniny, na proužky (ztuhlé)
    • 2 lžíce oleje nebo sádla
    • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), nakrájené na plátky
    • 1 cibule, na plátky
    • 2 bobkové listy + 2 hřebíčky
    • po 6 kuličkách pepře a nového koření
    • 1 biocitron
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 250 ml červeného suchého vína
    • 3–4 lžíce švestkových povidel
    • 1 lžíce bezinkové či brusinkové zavařeniny
    • 50 g perníku na strouhání, strouhaného
    • po hrsti rozinek a oloupaných mandlí
    • 12 sušených švestek, opláchnutých

Příprava jídla

1 Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce. Do každé udělejte zářez, vsuňte proužek slaniny a maso osolte.

2 V kastrole rozpalte olej a 5 minut opékejte kořenovou zeleninu a celé koření. Vsypte cibuli, cukr a opékejte, až základ zkaramelizuje. Přidejte maso, šťávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu (podle potřeby podlévejte vodou). Když je maso skoro měkké, přidejte zbylé víno, povidla a zavařeninu a duste doměkka.

3 Sušené švestky omyjte, zalijte malým množstvím vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Rozinky spařte vroucí vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle překrájejte na nudličky.

4 Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky rozmíchejte perník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestky, rozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťte solí, cukrem a citronovou šťávou.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Boží hod hezky česky

Boží hod hezky česky

Coniglio alla cacciatora (králík po myslivecku)

Králík Braillon

Králík marinovaný v červeném víně

Králík na česneku

Králík s ořechovou omáčkou

Králík v balíčku s tymiánem

Ragú z artyčoků s králíkem

Špagety s králíkem a fíky

Špagety s králíkem a olivami

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Zajíc načerno

Přidat komentář