Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Alsaské zelí

Tomuto pokrmu se podle kysaného zelí také říká choucroute (čti šukrut, název je od německého sauerkraut) a každá hospodyně má svůj recept. Zapíjejte pivem!

Vydání: 2011/2
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 20 minut
PT2H30M
Pečení 2:30
Maso Středoevropská

Ingredience

    • 1 lžíce sádla
    • 300 g uzeného bůčku
    • 1 cibule, nakrájená nahrubo
    • 1,5 kg kysaného zelí, scezeného
    • bouquet garni složený ze 3 bobkových listů, 2 hřebíčků, 2 lžiček jalovce, 1 lžičky celého pepře
    • 350 ml ryzlinku nebo jiného suchého bílého vína
    • 4 uzené kotlety
    • 8 malých klobásek, třeba bavorských
    • 2 běžné klobásy, mírně paprikové, šikmo párkrát rozkrojené
    • vařené brambory a dijonská hořčice k podávání

Příprava jídla

1 Bůček nakrájejte na větší nudličky nebo malé plátky a opečte na sádle dozlatova, na závěr přidejte cibuli a míchejte asi 3 minuty, až zesklovatí. Vmíchejte zelí, bouquet garni a víno. Přiveďte k varu a dvě třetiny rozložte do pekáčku. Poklaďte kotletami a klobáskami a na to rozložte zbytek zelí. Přiklopte a pečte v troubě při teplotě 150 °C asi 2,5 hodiny.

2 Potom odklopte, vytahejte klobásky a maso trochu ze zelí a při zvýšené teplotě 200 °C dopečte dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami a dijonskou hořčicí.

NĚCO NAVÍC
V některých variantách se přidává uzené koleno nebo žebra a také různé druhy párků. Toto tradiční zimní jídlo z hornatého kraje se proměňuje právě podle toho, jaké uzeniny do něj použijete. Někomu bude chutnat ostrá papriková klobása, jiný zase ocení jemnější šunkovou nebo ostravskou. Vždy však nakupujte u osvědčeného řezníka.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Snová kaše s uzeným a kyselými okurkami

Bramboráčky s uzeným bůčkem a pivním sýrem

Glazovaná uzená kotleta nebo rolka

Uzená krkovička a kuřecí paličky nadivoko

Bostonské pečené fazole

Přidat komentář