Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Runebergovy bábovičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 8
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2415 kcal
Bílkoviny 53 g
Sacharidy 210 g
Tuky 146 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Původní dortíky vynalezla básníkova žena Fredrika, časem se začaly péct v mnoha podobách. Autor slov finské hymny Johan Ludvig Runeberg je prý snídal hojně prolité alkoholem.

Suroviny

máslo 100 g
vejce 1 ks
hnědý cukr 50 g
pár kapek
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mleté
sušenky 30 g
zázvorové (gingerbread, spekulatius), rozdrcené
Na ozdobu a prolití
švédský punč kvalitní rum či brandy
čerstvé (nemusí být)
malinový džem
Na polevu
mandlové aroma
nemusí být

Postup

1

Zahřejte troubu na 180 °C. Rozpusťte máslo a nechte ho trochu zchladnout. Smetanu vyšlehejte do měkkých špiček. Vejce vyšlehejte s cukry do pěny, pak vešlehejte amaretto, rozpuštěné máslo a šlehačku. Smíchejte zbylé suché přísady a jemně je osmičkovým pohybem vmíchejte do tekutých. Šest malých (90 ml) válcových formiček (mohou být i na muffiny) vymažte máslem a lžící do nich rozdělte těsto. Dejte na 15 až 20 minut do vyhřáté trouby.

2

Upečené koláčky (ze správně upečených vyjde suché párátko) vyjměte z trouby, propíchejte párátkem a podle chuti pokropte alkoholem (pro děti můžete použít ohřátý malinový sirup). Nechte je půl hodiny odstát. Až budou bábovky pořádně provlhlé, jemně je vyjměte z forem a obraťte. Jsou-li spodky koláčků hrbolaté, napřed je opatrně seřízněte vroubkovaným nožem, aby stály rovně.

3

Na vršku koláčků vykrojte lžičkou malou prohlubeň a vyplňte ji džemem. Připravte velmi hustou polevu z bílku a moučkového cukru, můžete ji ovonět trochou mandlového aroma. Po obvodu koláčků naneste sáčkem polevu, a chcete-li, do středu na džem posaďte maliny.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/3

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč