Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Švestkový koláč

Recept objevila Gabriela Dvořáková v americké kuchařce: „Liší se od české klasiky a to se mi líbí.“ Nechte se pozvat!

Vydání: 2005/10
Autor:
Hodnocení:
13 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Více než hodinu
Namočení švestek: 4 hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Americká

Ingredience

    • 20 čerstvých vypeckovaných švestek
    • 150 ml rumu
    Na těsto:
    • 300 g hladké mouky
    • 150 g změklého másla
    • špetku soli
    • 2 vejce
    • 100 g moučkového cukru
    Na krém:
    • 250 ml smetany ke šlehání
    • 50 ml mléka
    • vanilkový lusk
    • 3 vejce
    • 50–70 g cukru (podle chuti)
    Na glazuru:
    • 2–3 lžíce meruňkového džemu
    • 1–2 lžíce rumu

Příprava jídla

1. Švestky vypeckujte a namočte na čtyři hodiny do rumu. Suroviny na těsto smíchejte a rukama zpracujte ve vláčnou hmotu. Vytvořte bochánek a dejte ho na půl hodiny odpočívat do lednice.

2. Předehřejte troubu na 170, horkovzdušnou na 150 stupňů. Rozválejte těsto a vložte ho do vymazaného pekáče nebo do formy na koláč. Okraje těsta by se měly zvedat tak, aby vznikla miska. Těsto na několika místech propíchejte vidličkou, vložte do trouby a pečte zhruba čtvrt hodiny.

3. Mezitím připravte krém. Smetanu s mlékem a vanilkou pět minut povařte na mírném ohni. Odstavte, přidejte cukr i vejce a míchejte metlou tak dlouho, dokud krém nezačne houstnout.

4. Na upečený korpus položte marinované švestky a zalijte je houstnoucím krémem. Vraťte do trouby a dopékejte ještě patnáct až dvacet minut. Na závěr povařte džem s rumem a vzniklým cukernatým roztokem potřete koláč. Krájejte a jezte až po vychladnutí; ještě víc se ale vyplatí vydržet to až do druhého dne - koláč chutná nejlíp trochu odleželý. 
Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č. 10/05, str.23
Obrazek uzivatele
Je to mňamka! Akorát ten krém, který měl zhoustnout, nějak nezhoustnul... není mi jasné, proč.
Obrazek uzivatele
Mne pripadal dosť srandovný - taký americký zmiešanec :-). Jem si ho sama. Poznám aj lepšie koláče... Krém pekne zhustol. Treba dať vajcia do neho hneď - do horúceho a miešať.
Obrazek uzivatele
Kolac se mi moc nepovedl, zvednute okraje testa se pri peceni svezly na dno a krem dost nezhoustl. Jist se sice kolac da, ale ani chutove me nijak nenadchl.
Obrazek uzivatele
Koláč jsem už dělala několikrát a zařadila jsem ho mezi stálice....je výborný a hlavně něco jiného než klasický kynutý švestkový koláč.
Obrazek uzivatele
Kolac je naprosto uzasny! Uz se tesim na zitrek, kdyz je druhy den jeste lepsi :)

Přidat komentář