Řecká polévka avgolemono se překládá do angličtiny jako egg & lemon. Vývar se zahustí a zjemní vejci či žloutky rozmíchanými ve vývaru s citronovou šťávou. Vejce se ale nesmí vařit, aby se v polévce nesrazila.
Suroviny
vývar kuřecí
1
l
mrkev
1
ks
větší, najemno
rýže kulatozrnná
2
PL
propláchnutá
citronová šťáva
2
PL
dle chuti
vejce
1
ks
a 1 žloutek, prošlehané
petrželka
1
hrst
nasekaná
sůl a pepř
opečený nebo jiné pečivo k podávání
Postup
1
V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar, vsypte propláchnutou a okapanou rýži a vařte asi 10–12 minut. Na posledních 5 minut přidejte karotku. Stáhněte z ohně a vmíchejte citronovou šťávu a petrželku. Dochuťte solí a pepřem.
2
Odeberte asi naběračku polévky do misky a rozšlehejte v ní vejce a žloutek. Potom postupně zašlehejte metličkou obsah misky do horké polévky, ale už ji nevařte. Ihned podávejte s petrželkou a s opečeným pečivem.
NĚCO NAVÍC