Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Domácí sušenky (základní recept)

Jsou snadné, chutné a zdravější než koupené. Navíc si je můžete upéct přesně s tím, co máte nejradši.

Vydání: 2011/5
Autor:
Hodnocení:
80 (hlasů)
Počet porcí: na 12 sušenek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ 1 hodina chlazeníPečení: 25 minut
P
Cukroví

Ingredience

    • 110 g másla, změklého
    • 145 g světlého třtinového cukru
    • 1 lžíce zlatého sirupu (pod názvem golden syrup ho koupíte v Tescu a v Marks & Spencer)
    • 1 vejce
    • 200 g hladké mouky
    • 1/2 lžičky kypřicího prášku
    • zvolená příchuť (koření, oříšky, sušené ovoce, čokoláda podle chuti)

Příprava jídla

Utřete máslo s cukrem do pěny, až zesvětlá a nabude. Pak zašlehejte sirup a vejce. Zvlášť promíchejte mouku a kypřicí prášek. Sypkou směs zamíchejte do vaječné hmoty. Nakonec přidejte zvolenou příchuť.

2 Vyválejte z těsta váleček o průměru 5 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do mrazáku.

3 Předehřejte troubu na 170 °C a plech potáhněte pečicím papírem.

Vyjměte těsto z mrazáku, odstraňte fólii a váleček nakrájejte na 2 cm silná kolečka. Rozložte je na plech. Ponechte kolem dostatek místa, během pečení se obvod sušenek zvětší.


Pečte je 20–25 minut dozlatova. Vyndejte plech z trouby a sušenky nechte pár minut chladnout. Podávejte je teplé. Po vychladnutí je můžete skladovat v uzavřené nádobě nebo v sáčku až týden.

 

NĚCO NAVÍC


Spoustu nápadů na různé varianty těchto sušenek najdete v odkazech pod receptem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sušenky s meruňkami a oříšky

Sušenky s banány a tmavou čokoládou

Sušenky s čerstvým medem

Sušenky s fíky a mandlemi

Sušenky s hruškami a bílou čokoládou

Sušenky s kokosem a ananasem

Sušenky s ořechy a brusinkami

Sušenky se zázvorem, vločkami a sultánkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Sušenky jsou moc dobré. Přidala jsem do nich lískáče a čokoládu.
Obrazek uzivatele
nevim,co jsem delala spatne,ale hodnr ze susenek osobne citim mouku s kypr.pr.,ale chlapum na druhou stranu mocccc chutnaji a pokud prekonam sve citlive chutove bunky ,vtnukne jejich maslova chut,jen je chce opravdu hlidat:-)
Obrazek uzivatele
Jsou vynikající, delavam vždy rovnou z většího množství, vydrží v uzavřené nádobě skutečně dlouho křupavé. Je pravda, že jsou potřeba hlídat, poprvé jsem je trochu pripalila, obzvláště je třeba hlídat banánové (když se udělají jen o trochu víc, jsou pak hořko-kyselé), a také rozinkove, ideálně rozinky trochu pokrajet, ty se v sušenkách obzvláště rady se pripaluji. Jinak sirup dávám různý, třeba višňový a jsou vždy skvělé.
Obrazek uzivatele
Hledal jsem vice ceskou variantu americkych susenek a toto je presne ono – mene tucne, mene sladke. Od nekterych americkych susenek se da prevzit posypani troskou hrubozrnne soli, posili to ostatni chute, hlavne pripadnou cokoladovou.
Obrazek uzivatele
Jsme opravdu moc rádi, že vám sušenky chutnaly! A hrubozrnná sůl je naprosto skvělý nápad.

Moc děkujeme, redakce Apetitu

Přidat komentář