Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.9/5 Počet hodnocení: 37
Více než hodinu Pro zkušené 12-16

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 9027 kcal
Bílkoviny 140 g
Sacharidy 1246 g
Tuky 366 g
Vláknina 63 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Narozeninový či svatební dort nazdobený do půl hodiny? Náš podrobný návod doplněný o triky profesionální cukrářky Danielle Cornfoot vás přesvědčí, že cesta od korpusu k dortu může být snadná a rychlá.

Suroviny

vejce 6 ks
voda 4 PL
kypřicí prášek do pečiva špetka
rozpuštěné nebo olej
Na krém
mléko 400 ml
pudink 1,5
vanilkový prášek
máslo 200 g
změklé
Na dokončení
džem
na promazání korpusu a pod krém
škrob
nebo moučkový cukr na podsypání
( Danielle, čistě bílý dekorační fondán Wilton (680g bal mají za 136 Kč v cukrářských potřebách Fiala Praha)
glukóza na slepení stuhy (335 ml/80 Kč cukrářské potřeby Fiala)

Postup

1

Ořechový korpus

Ušlehejte 6 vajec, 130 g moučkového cukru a 4 lžíce horké vody do husté pěny. Přisypte 80 g mletých vlašských ořechů a zapracujte 240 g hladké mouky se špetkou kypřicího prášku. Nakonec vmíchejte 5 lžic rozpuštěného másla nebo oleje. Těsto přesuňte do vymazané vyšší otvírací dortové formy o průměru 24–26 cm, uhlaďte a pečte 30–40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkuste ve středu těsta zapíchnout špejli – jakmile vyjde čistá, dort vyjměte z trouby a nechte 5 minut stát ve formě, pak ho přesuňte k vychladnutí na mřížku.

ořechový dortový korpus

2

Vanilkový máslový krém

Uvařte hustý pudink ze 400 ml mléka, vyškrábnutých semínek z 1 vanilkového lusku a 1 a 1/2 sáčku pudinkového vanilkového prášku. Odstavte z ohně, povrch poprašte lžící moučkového cukru (díky tomu se neutvoří škraloup) a nechte vychladnout. Postupně do pudinku zašlehejte 200 g změklého másla a 120 g moučkového cukru. (Aby se krém nesrazil, musí mít vše stejnou teplotu!) Na dort se hodí také například máslový francouzský krém. „Nevhodné jsou lehké pěny a šlehačkové krémy,“ říká Danielle.

3

Sestavení dortu

Pokud je korpus navrchu příliš vypouklý, seřízněte ho do roviny a pak rozkrojte na 3 díly; manipulaci s nimi vám usnadní pečicí papír. Dva díly potřete z jedné strany džemem a částí krému a pak dort spojte na dortové podložce s kusem pečicího papíru. Povrch potřete zbylým krémem, vyrovnají se tím drobné nerovnosti. Překryjte fólií a dejte ztuhnout do chladničky.

4

Rozválení fondánu

Co potřebujete:

  • hladká silikonová podložka o velikosti 50 x 40 cm (k dostání v domácích a cukrářských potřebách)
  • kovový nebo plastový VÁLEČEK
  • hladítko na fondán (110 Kč, Fiala Praha)
  • provázek na změření dortu
  • řezák na začištění fondánu
     

Fondán Wilton nelepí, má vždy stejnou konzistenci a dobře se vyvaluje. Hladkou pracovní plochu poprašte velmi lehce kukuřičným škrobem a fondán rovnoměrně rozvalujte přes silikonovou podložku. Povrch tak bude úplně hladký.

příprava fondánu

5

Potažení dortu

Fondán přeneste na válečku a položte ho přes dort. Vytvarujte odshora přes boky a uhlaďte hladítkem. Během tohoto kroku nikam neodbíhejte, fondán postupně zasychá a tam, kde se ohýbá, by později praskal. Nakonec odřízněte přečnívající okraje a začistěte je hladítkem.

potahování dortu fondánem

6

Ozdobte dort stuhou

Můžete s tím začít hned, jak fondán oschne. Barvu, typ stuhy a způsob přichycení volte podle příležitosti. Každé sluší jiná mašle.

Co potřebujete:

  • organzovou stuhu širokou 10 cm (v obchodě Moje party mají balení 9 m za 65 Kč; nebo kupte asi 1,5 m libovolné stuhy v galanterii)
  • špendlíky, 8–10 kusů (v obchodě Moje party koupíte tzv. velkou perlu za 3 Kč; sto malých špendlíků vyjde asi na 65 Kč)
  • perličky na vlasci (opět prodává Moje party, balení 5 x 1,3 m stojí 120 Kč)
  • nůžky
  • glukózu na slepení stuhy (335 ml za 80 Kč cukrářské potřeby Fiala) + štěteček
  • dortový etažér o průměru 28 cm koupíte v například prodejnách Home Art. Nemáte-li etažér požadovaného průměru, použijte menší a položte na něj větší rovný tác či talíř na pizzu.
     
Stužkování

Dort přesuňte na etažér a konec stuhy přichyťte k dortu velký špendlíkem. Potom stuhu lehce stáčejte a řaste. Přichyťte ji k dortu špendlíkem vždy ve stejném rozestupu (asi 10 cm) a tam, kde chcete mít květiny. Budete-li zdobit dort květy ve vázičkách, špendlíky více zatlačte a nechte na místě až do odstrojení dortu před krájením.

Špendlení

Velké špendlíky jsme použili jen k přechodnému přichycení stuhy. Perličky na vlasci jsme proto umístili až na závěr, po výměně špendlíků za květy.

Lepení

Konec stuhy odstřihněte, potřete glukózou a konec a začátek stuhy slepte k sobě. Nebo ponechte ozdobný špendlík.

zdobení dortu stuhou

Tip: Když potřete díly korpusu džemem povoleným trochou vody a teprve pak krémem, nedostanou se do krému drobky z piškotu.

NĚCO NAVÍC
Stuhu můžete přesně odměřit a pevně ji bez jakéhokoli řasení ovinout kolem dortu. Konce pak jen slepte glukózou. Velmi efektní jsou třeba puntíky nebo proužky (hlavně na dort pro děti). 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč