Tenhle recept na pesto všech pest jsme převzali ze světového mistrovství v Janově. Doporučujeme pesta udělat více a po porcích zamrazit – tak ho budete mít vždycky po ruce.
Suroviny
bazalka
2
svazky
česnek
1
stroužek
sůl
1
špetka
hrubá
piniové oříšky
15
g
parmazán
40
g
strouhaný
sýr pecorino
20
g
strouhaný
olivový olej
40
ml
panenský
Postup
1
Omyjte a osušte bazalkové lístky. V hmoždíři utřete česnek a piniové oříšky na hladkou pastu. Přidejte špetku hrubé soli a bazalkové lístky a třete. Když bazal ka začne pouštět zelenou tekutinu, vsypte sýry. Tenkým pramínkem přilévejte olivový olej, až vznikne krémové pesto.
2
Pracujte rychle, aby směs příliš nezoxidovala.
NĚCO NAVÍC
Z janovského pesta můžete podle našeho receptu připravit lasagne s fazolkami. Přidejte ho také do burgru, který se rázem promění v italskou delikatesu. Hodí se také na ozdobení a dochucení rajčatové nebo jiné polévky, do ještě teplých uvařených nových brambor a do těstovin.