Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Meruňkový koláč

Tenhle koláč zvládnete upéct i tam, kde není skoro žádné kuchyňské vybavení – potřebovat budete jen misku, váleček (nebo třeba lahev od vína), plech a troubu.

Vydání: 2011/7
Autor:
Hodnocení:
49 (hlasů)
Počet porcí: 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT30M
Pečení 0:30

Ingredience

    • 200 g hladké mouky + na podsypání
    • 2 lžičky mleté skořice
    • 140 g studeného másla
    • 85 g třtinového cukru
    • 1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
    • 1 lžíce kukuřičné krupice (polenty) nebo mletých mandlí
    • 700 g meruněk, vypeckovaných
    • 1 lžíce třtinového cukru demerara (hrubší sypké krystaly)

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200 °C. V míse smíchejte mouku se skořicí, pak přidejte nakrájené máslo a zpracujte na drobenku. Z odváženého množství dejte stranou 2 lžíce cukru a druhou část přisypte k drobence. Vmíchejte žloutek a lžíci vody a vypracujte tuhé těsto. Chvíli ho ještě hněťte na lehce pomoučněné ploše, pak ho zabalte do fólie a dejte na 30 minut do lednice.

2 Poloviny meruněk smíchejte se zbylým cukrem. Těsto vyválejte přímo na pečicím papíře na placku o průměru 30 cm a přesuňte jej i s papírem na plech. Doprostřed (do kruhu o průměru asi 20 cm) nasypte polentu nebo mandle a poklaďte ji půlkami oslazených meruněk (řezem vzhůru). Zlehka přehněte okraje těsta přes meruňky, střed nechte nezakrytý. Bílkem potřete okraje těsta a posypte je třtinovým cukrem. Pečte 30–35 minut nebo do chvíle, kdy bude těsto pevné a meruňky se propečou a změknou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Meruňkový koláč s ostružinami a drobenkou

Ovocné koláče na plech

20 nejlepších letních koláčů z plechu a forem

16x jednoduché ovocné koláče a buchty

20x sladké meruňky

Přidat komentář