Lívance babičky Milušky

Jejich chuť a vůně vás v tu ránu přenese do venkovské chalupy. Nejobvyklejší jsou ty sypané cukrem a skořicí, fantazii se ovšem meze nekladou. My si občas dopřejeme skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.49438
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 25 minut

Ingredience

    • 700 ml mléka
    • 400 g polohrubé mouky
    • 2 vejce
    • 20 g droždí
    • 40 g cukru
    • špetku soli
    • skořicový cukr (nebo povidla, strouhaný tvaroh, borůvky, zakysanou smetanu...)  na ochucení

Příprava jídla

1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.

2. Teď přizvete na pomoc děti: prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).

3. Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte. 

Další recept na lívance naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související

Babiččino menu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Lívanečky byly opravdu vynikající, lívanečníku opravdu není třeba. Lívance jsem nikdy nemusela, ale tyto jsou skutečně mňam:)
Obrazek uzivatele
My tyhle livanecky delame leta. Je to takovy tradicni recept. Pokud je chcete vyzkuset poprve, doporucuji si je dat s jahodami v jogurtu s trochou tverohu, je to ženial:-).
Obrazek uzivatele
Naše babička dávala na lívance sirup uvařený z cukrovky . Najde se někdo, kdo by tento recept znal a mohl poskytnou ?. Ďekuji předem.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.10/05, str.65
Obrazek uzivatele
Já tam ještě přisypávám hrst ovesných vloček(nebo mražených borůvek), je to pak (aspoň doufám) zdravější a křupavější!
Obrazek uzivatele
tyhle lívance jsou úplně vynikající, dělá je i babička
Obrazek uzivatele
Navzdory tomu, že jsem lívance nikdy dříve nedělal, dopadly skvěle. Na pánev jsem v podstatě pokládal jen mírně tekoucí pěnu. Snědli jsme je po americkém vzoru se skořicovým cukrem a polité javorovým sirupem. Vřele doporučuji
Obrazek uzivatele
Recept je prostě senzační, doporučuji.
Obrazek uzivatele
Ahojky,tak musim rict, ze tyto livance maji mazinarodni uspech,pze muj frnacouzsky pritel se muze po nich utlouct a jeho kamaradi take, takze stale musim mit pri ruce polohrubou mouku:)dekuji ze recept
Obrazek uzivatele
Lívance jsou úžasné,všem je můžu jen doporučit.
Obrazek uzivatele
jéé, ty jsou tak krásně nadýchané a dobroučké :)
Obrazek uzivatele
lívance smažené na sádle mi přijdou daleko lepší než smažené na oleji ;)
Obrazek uzivatele
Netušíte někdo, jestli se dají hotové lívance mrazit? Děkuji moc za odpověď.

Přidat komentář