Lívance babičky Milušky

Jejich chuť a vůně vás v tu ránu přenese do venkovské chalupy. Nejobvyklejší jsou ty sypané cukrem a skořicí, fantazii se ovšem meze nekladou. My si občas dopřejeme skvělou variantu s povidly a strouhaným tvarohem nebo se zakysanou smetanou a borůvkami.
Vydání: 2005/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
4.49438
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí: 25 minut

Ingredience

    • 700 ml mléka
    • 400 g polohrubé mouky
    • 2 vejce
    • 20 g droždí
    • 40 g cukru
    • špetku soli
    • skořicový cukr (nebo povidla, strouhaný tvaroh, borůvky, zakysanou smetanu...)  na ochucení

Příprava jídla

1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.

2. Teď přizvete na pomoc děti: prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Osolte a promíchejte. Takto vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi pětadvacet minut (objem by se měl zdvojnásobit).

3. Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete tukem; dobře to jde mašlovačkou. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance pečte po obou stranách dorůžova. Na závěr po libosti ochuťte. 

Další recept na lívance naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Související

Přidat komentář