Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jehněčí plec na víně

Jehněčí maso si dopřejte ke slavnostním příležitostem – jeho příprava si totiž zaslouží váš čas.

Vydání: 2011/9
Autor:
Hodnocení:
21 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H30M
Pečení 2:30
Maso Francouzská

Ingredience

    • 1,5 kg jehněčího plecka i s kostí
    • olivový olej
    • 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, vše na kostky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 snítky tymiánu + 2 lžíce rajského protlaku
    • 700 ml suchého červeného vína
    • 1,5 l hovězího vývaru nebo vody
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA DOKONČENÍ

    • 3 mrkve, 1 petržel, 1 řapík celeru, vše na šikmé plátky + 2 lžíce másla
    • hrst hladkolisté petrželky
    • bramborová kaše k podávání

Příprava jídla

1 Plec rozdělte na 3 části, osolte a opepřete. Opečte ji v litinovém hrnci na oleji ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Do tuku vsypte kostky zeleniny a opékejte je asi 5 minut dozlatova. Vsypte cibuli, tymián a míchejte další 3 minuty. Pak přidejte rajský protlak a míchejte ještě 2 minuty. Zalijte vínem a vařte, až se víno svaří na třetinu, trvá to asi 30 minut.

Vraťte do hrnce maso a zalijte ho vodou nebo vývarem, aby bylo potopené. Přiveďte k varu, pak hrnec přiklopte a vložte do trouby předehřáté na 160 °C. Duste doměkka asi 2 až 2,5 hodiny. Maso potom vyjměte a omáčku přeceďte (mělo by jí být cca 750 ml). Dejte ji na sporák vyvařit, až jí zbude 200–300 ml.

Mezitím vhoďte kořenovou zeleninu na 3 minuty do vroucí osolené vody. V pánvi rozehřejte máslo, přimíchejte zeleninu a osolte a opepřete. Po 2 minutách vmíchejte petrželku a vypněte. Maso pokrájejte a podávejte s kaší, přelité šťávou a ozdobené zeleninou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Grilované jehněčí kotletky

Jehněčí na víně

Jehněčí plec nadivoko s domácími papardelle

Jehněčí s vůní Orientu

Jehněčí kebab

Jehněčí krk pečený na másle s bramborami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Naprosto vynikající! Moc jsme si pochutnali.

Přidat komentář