S kousky čerstvých švestiček.
Suroviny
mandle plátky
75
g
opražené
mouka pšeničná hladká
250
g
nebo polohrubá
krupicový cukr
100
g
kypřicí prášek do pečiva
1
PL
sůl
½
ČL
vejce
1
ks
pokojová teplota
mléko
200
ml
med
2
PL
tekutý
vanilkový extrakt
½
ČL
mandlový extrakt
½
ČL
mátový olej
60
ml
(prodejny zdravé výživy)
máslo
40
g
rozuštěné, vychládlé
švestky
12
ks
bez pecek, prokájené
Postup
1
Troubu zahřejte na 200 °C. Mandle za občasného promíchání 5 minut opékejte na plechu v troubě či na sporáku na pánvi, aby zezlátly. Rozprostřete je na talíř a nechte 5 minut chladnout. Dvě třetiny pak semelte najemno (ne na pastu) a v misce je smíchejte s moukou, cukrem, kypřicím práškem a solí.
2
V míse vyšlehejte vejce s mlékem, medem a oběma extrakty dohladka. Pak vešlehejte olej a máslo. Do hladké směsi vmíchejte zbylé mandle a pak moučnou směs.
3
Těstem naplňte formičky vyložené košíčky či pečicím papírem a posypte švestkami. Pečte asi 20 minut do světle zlatohněda. Špejle by měla vyjít s pár vlhkými drobečky.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Muffiny – 1 těsto, 10 variant(10 receptů)
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů)
- Muffin nebo cupcake – odteď už se nespletete: 18 ověřených receptů(24 receptů)
- Sladká Amerika: 39 receptů na ty nejlepší americké sladkosti(39 receptů)
- Jak připravit dětem zajímavou svačinu po všech stránkách, kterou nebudou chtít vyměnit (18 receptů)