Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Makové pagáče

„Rada by som sa podelila o môj obľúbený recept na makové pagáče. Pekávala ich moja babka, ktorá bývala v Partizánskom, a robila ich ,od oka‘. U nás ich všetci zbožňujeme a vždy sa po nich len zapráši,“ napsala nám čtenářka Eva Kormanovičová ze slovenského Bábu.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
12 (hlasů)
Počet porcí: asi 120 pagáčů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odpočinutí
Pečení 0:15
Slovenská

Ingredience

    • 2 hrnky (po 250 ml) polohrubé mouky
    • 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva
    • 2 hrnky mletého máku
    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 1 vejce + 250 g hery (nebo másla)
    • 125 ml zakysané smetany

Příprava jídla

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, mák i cukr, přidejte vejce, tuk a zakysanou smetanu a vypracujte těsto (Eva dává přednost robotu; pokud budete pracovat ručně, nechte těsto hodinu odpočinout v lednici).

Rozehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na dva díly. Ten, s nímž nepracujete, nechte v lednici. Druhý rozválejte na 4 mm silnou placku, nožem navrchu naznačte mřížku a z těsta vykrajujte kolečka o průměru 4,5 cm. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte 15 minut. Když začnou na okrajích trošku hnědnout, jsou hotové. Po vyndání z trouby budou měkké, chladnutím zkřupavějí. Vychladlé pagáče uložte do vzduchotěsné nádoby, aby nezvlhly.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Slané špaldovo-lněné sušenky

Sušenky od srdce

Sušenky s čerstvým medem

Sušenky s hruškami a bílou čokoládou

Sušenky s meruňkami a oříšky

Sušenky s ořechy a brusinkami

Sušenky z ovesných vloček

Komentáře

Obrazek uzivatele
Dobrý den, pagáče jsou vynikající! Dala jsem cca 1/3 celozrnné mouky a pekla jsem jen 11 minut na horkovzduch. Z této dávky mi vyšlo 47 kousků. Díky, Lenka

Přidat komentář