OBCHOD

Králičí stehna na paprice s máslovým knedlíkem

Klasika, kterou určitě znáte. V téhle podobě vás ale znovu překvapí a nadchne!
Vydání: 2011/10
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 45 minut
Maso Česká

Ingredience

    • 4 králičí stehna s kostí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 1/2 biocitronu
    • 100–150 g francouzské bílé slaniny (lardons) nebo pancetty, na tenké plátky
    • 2 šalotky, oloupané a jemně nakrájené
    • 2 lžíce oleje nebo sádla
    • 1,5 lžíce kvalitního rajského protlaku či pyré
    • 2 lžíce sladké červené papriky
    • 100 ml bílého vína
    • 500 ml kuřecího nebo králičího vývaru
    • 40 g hladké mouky
    • 125 ml zakysané smetany
    • 2 papriky (červená a žlutá)

    NA KNEDLÍKY
    • 100 g změklého másla + na potření ubrousku
    • 4 žloutky
    • 200 g hladké mouky
    • 1/2 sáčku kypřicího prášku
    • sůl a kajenský pepř
    • špetka strouhaného muškátového oříšku
    • 4 bílky

Příprava jídla

1 Králičí stehna odblaňte a částečně vykostěte (viz Něco navíc). Maso osolte, opepřete, posypte trochou kmínu, pokapejte citronovou šťávou a zabalte do plátků slaniny tak, aby malá kost vyčnívala ven. Slaninu převažte provázkem.

2 Šalotku zpěňte na tuku, přidejte stehna, opečte je ze všech stran, aby se maso zatáhlo, a pak je vyndejte z kastrolu. Ve výpekuosmahněte protlak, zaprašte ho paprikou a nastrouhanou citronovou kůrou a zalijte vínem. Nechte ho trochu odpařit a pak přilijte vývar. Vraťte zpět králičí stehna a pomalu je duste pod poklicí doměkka. Trvá to asi 25 minut.

3 Měkká stehna vyjměte a uchovejte v teple. Mouku nasucho opražte dorůžova a zchladlou vmíchejte do smetany. Šťávu z králíka propasírujte, zašlehejte do ní smetanu s moukou a krátce provařte; stačí 10 minut. Dochuťte solí a pepřem.

4 Celé papriky oloupejte ostrou strunovou škrabkou na zeleninu, potom zbavte semeníku a nakrájejte na kostky. Přidejte do omáčky a nechte přejít varem jen tak, aby kostičky papriky zůstaly pevné.

5 Na knedlíky vyšlehejte změklé máslo a žloutky do pěny (šlehejte důkladně asi 10 minut, abyste neměli knedlík tvrdý). Vmíchejte polovinu mouky prosáté s kypřicím práškem, solí, špetkou kajenského pepře a muškátového oříšku. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a zapracujte se zbylou moukou do máslové hmoty.

6 Bílé plátno nebo čistou utěrku potřete máslem, doprostřed naneste pruh těsta a pomocí ubrousku vytvarujte váleček o průměru cca 5 cm. Zabalte, konce zavažte provázkem a knedlík vložte do vroucí vody. (Knedlík můžete vytvarovat i v potravinářské fólii a tu před varem propíchat). Vařte velmi mírným varem asi 30 minut, během vaření jednou obraťte. Knedlík opatrně vyjměte, vybalte a šikmo nakrájejte ostrým nožem na vyšší plátky. Pokud knedlík nerozbalíte, můžete ho připravit předem a pak ohřát ve vroucí vodě. Knedlíky podávejte s omáčkou a stehny.

NĚCO NAVÍC

Stehna nařízněte podél stehenní a pánevní kosti, nožem uvolněte a kosti vyjměte. Malou lýtkovou kost očistěte nožem a ponechte s kloubem u masa. Aby maso pěkně drželo tvar a bylo šťavnaté, vytvarujte ho a zabalte do plátku velké francouzské slaniny nebo do několika plátků pancetty. Na zabalení šéfkuchař Tomáš Reisinger doporučuje vepřovou síťku, kterou prodává například Makro nebo vám ji objednají v lepším řeznictví.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

České menu ovlivněné Vídní

České menu ovlivněné Vídní

Coniglio alla cacciatora (králík po myslivecku)

Králík Braillon

Králík na černo

Králík na česneku

Špagety s králíkem a fíky

Špagety s králíkem a olivami

reklama

Přidat komentář