Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Konfitované kachní stehno s jablečným zelím a s perníkovými knedlíky

Kachní stehno pomalu pečené v sádle získá neskutečnou chuť a konzistenci. Jen ho musíte dát do trouby ráno, abyste ho v poledne měli na talíři.

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
11 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení 4:00
Maso Česká

Ingredience

    • 4 kachní stehna
    • 1 kg kachního nebo vepřového sádla
    • 1 cibule, rozkrojená na čtvrtky
    • 1 stroužek česneku
    • 1 snítka čerstvého tymiánu
    • sůl
    • 500 ml drůbežího vývaru
    • 1/2 lžíce hladké mouky

    NA ZELÍ

    • 1/2 menší hlávky zelí
    • sůl
    • 1 lžíce krupicového cukru
    • 1 lžička kmínu
    • 200 g červených jablek, nakrájených na nudličky (nebo plátky)
    • citronová šťáva na dochucení

    NA KNEDLÍKY

    • 200 g starších žemlí
    • 200 g perníku na strouhání
    • 250 ml mléka
    • 40 g hrubé mouky
    • 2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
    • 20 g másla

Příprava jídla

1 V menším pekáčku rozpusťte sádlo, vložte celá očištěná a osolená kachní stehna, přidejte cibuli, stroužek lehce rozmáčknutého česneku a tymián.

2 Vložte do trouby předehřáté na 120 ºC na asi 4 hodiny; sádlo musí lehce probublávat. Až je maso měkké (musí se skoro rozsýpat), opatrně ho vyndejte a sádlo přeceďte.

3 Přecezenou cibuli s česnekem dejte do hrnce a postavte ji na oheň. Zaprašte hladkou moukou, osmahněte, zalijte vývarem, rozmíchejte a provařte asi 30 minut. Pak vzniklou šťávu přeceďte přes jemné síto a dochuťte solí.

4 Zelí nakrouhejte, dejte do kastrolu, osolte, posypte cukrem a kmínem. Mírně podlijte vodou a duste doměkka. Vmíchejte jablka, už jen prohřejte a dochuťte citronovou šťávou.

5 Na knedlíky rozkrájejte žemle a perník na kostičky. Zvlhčete je mlékem rozšlehaným se žloutky, rozehřátým máslem a solí a nechte nasáknout; trvá to asi 20 minut. Poté vmíchejte mouku a sníh ušlehaný z bílků. Těsto naneste na navlhčený ubrousek a vytvarujte do šišky. Ubrousek zabalte a po obou koncích zavažte nití – nejdřív těsně u těsta, potom ještě o 1 cm dále. Knedlík v ubrousku vložte do vařící osolené vody, pak ztlumte oheň a vařte zvolna 5 minut. Potom rozstřihněte nitě blíž u těsta, knedlík obraťte a vařte ještě 20 minut.

6 Kachní stehna podávejte se zelím a knedlíkem, přelitá šťávou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Luxusní české menu s dotekem Francie

Luxusní české menu s dotekem Francie

Divoká kachna plněná hroznovým vínem

Kachna na pomerančích

Kachna s červeným zelím

Nadívaná kachna se špekovými knedlíky

Pomalu pečená kachna

Kachní prsa s batátovým pyré a zeleninovým ragú

Dušená kachna s nudlemi

Přidat komentář