Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rizoto s medovou dýní

Nádech medu a zázvoru udělá z rizota opravdový hřejivý podzimní hit!

Vydání: 2011/10
Autor:
Hodnocení:
35 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
PT30M
Pečení 0:30
Italská

Ingredience

    • 900 g libovolné dýně, oloupané, nakrájené na 1cm kostičky
    • 60 ml olivového oleje
    • 1/2 lžíce medu + navíc na pokapání
    • 850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
    • 1 cibule, nadrobno nakrájená
    • 2 řapíky celeru, nadrobno nakrájené
    • malý kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný
    • 220 g kulatozrnné rýže (arborio)
    • 160 ml dobrého bílého vína (lze nahradit dalším vývarem)
    • šťáva z půlky citronu
    • 3 hrsti nasekané hladkolisté petrželky + další na ozdobu
    • 2 lžíce mascarpone + k podávání
    • sůl a pepř na dochucení

Příprava jídla

1 Zahřejte troubu na 220 °C. Dýni dejte v jedné vrstvě na plech a pokapejte 2 lžícemi oleje. Osolte a opepřete. Pečte ji 15 minut, pak ji vyndejte a zakapejte 1/2 lžíce medu. Plech vraťte do trouby a pečte ještě 15 minut, aby byla dýně měkká a zlatá. Vývar nechte mírně bublat v rendlíku na nízkém plameni.

2 Zbývající olej zahřejte v těžkém hrnci na nízkém plameni. Vsypte cibuli a 2–3 minuty ji opékejte doměkka. Přidejte celerové řapíky a ještě minutu opékejte, pak přidejte zázvor a rýži a další minutu míchejte, aby se všechna zrnka rýže obalila. Zvyšte plamen na střední, vlijte víno a vařte, dokud se neodpaří. Pak po naběračkách přilévejte vývar, vždy počkejte, až se vstřebá. Pokračujte 15 minut, nebo dokud rýže nebude uvařená, ale přitom ještě pevná na skus. Přidejte citronovou šťávu, dýni a petrželku. Osolte a opepřete, vmíchejte mascarpone.

3 Podávejte posypané petrželkou a ozdobené kopečkem mascarpone.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houbové rizoto s marinovanou řepou

Risotto alla contadina (venkovské rizoto)

Rizoto s houbami a špenátem

Základní rizoto z trouby

24 úžasných dýňových receptů

Komentáře

Obrazek uzivatele
Naprostá delikatesa! Místo pečené dýně jsem použila kupováný dýňový protlak.

Přidat komentář