Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškový páj s mascarpone a mandlemi

Křehký koláč s lahodným krémem

Vydání: 2011/11
Autor:
Hodnocení:
33 (hlasy)
Počet porcí: na 8 řezů
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
PT1H10M
Pečení 1:10
Koláč Americká

Ingredience

    • 300 g hladké mouky
    • 6 lžic krupicového cukru
    • 160 g másla, chlazeného a nasekaného

    NA NÁPLŇ

    • 4 zralé hrušky
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 9 lžic (225 g) krupicového cukru
    • 250 g mascarpone
    • 2 vejce
    • 2 lžíce hladké mouky
    • 100 g plátků mandlí

Příprava jídla

1 V robotu promíchejte mouku, cukr a máslo na drobenku. Přidejte 3–4 lžíce ledové vody a ještě krátce promixujte. Vyklopte a na pomoučněné pracovní ploše rychle zformujte kouli. Zabalené těsto dejte chladit alespoň na 1 hodinu do lednice. Předehřejte troubu na 180 °C. Čtvrtinu těsta si nechte na cop. Zbytek nahrubo nastrouhejte do formy a špičkami prstů natlačte ke dnu a okrajům. Těsto vyložte pečicím papírem, tak velkým, aby vyplnil tak akorát celou prohlubeň a zatižte vrstvou fazolí. Ze zbylého těsta vytvořte cop a olemujte jím okraj formy. V předehřáté troubě pečte těsto 25 minut, pak nechte vychladnout a opatrně odstraňte papír i fazole.

2 Hrušky oloupejte, přepulte a zbavte jádřince. Ihned promíchejte s citronovou šťávou a 1 lžící krupicového cukru, aby nezhnědly. Můžete do nich shora udělat ozdobné zářezy. Šest lžic cukru, mascarpone, vejce a mouku rozmixujte dohladka a rozetřete na předpečený koláč. Nahoru naaranžujte hrušky a koláč posypte mandlemi a 2 lžícemi cukru. Pečte 40–45 minut.

OZDOBNÝ COP
Z rozváleného těsta udělejte rádýlkem proužky a upleťte z nich plochý cop. Abyste obkroužili celý koláč, upleťte tři nebo čtyři kratší copy, jeden dlouhý se totiž podaří málokdy.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablečný páj s drobenkou

Švestkový páj

Ostružinový mřížkový páj

Klasický jablečný páj

Pekanový páj

Tradiční americké koláče

Hrušky nasladko aneb 24 ovocných receptů

Komentáře

Obrazek uzivatele
Prosím o radu. Tenhle koláč jsem už pekla několikrát a všem moc chutnal. Já ovšem pořád řeším estetickou stránku věci... Ať se snažím sebevíc, tak dokonalý cop na ozdobení kraje prostě nevytvořím! Těsto na to není dost tvárné a trhá se. Jak se to povedlo vám v redakci, že je výsledek tak pěkný?
Obrazek uzivatele
Dobrý den, paní Borská,
koláč pekla naše foodstylistka Milka a ta umí naprosté zázraky na počkání a koláče peče vždy dokonalé. Už je to 7 let, ale zeptám se, zda má ona nebo někdo jiný z redakce v rukávu nějaký zaručený trik ;-). Za sebe ale prozatím můžu vřele doporučit tenhle recept na křehké těsto: http://www.apetitonline.cz/recept/zakladni-recept-na-krehke-testo
Možná se vám s ním bude pracovat lépe. Také mě napadá, že je vždy lepší uplést několik kratších copů a ty pak spojit. Dlouhý se přetrhne snad vždycky.

Zdravím za celou redakci, Martina

Přidat komentář