Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Opilý britský trifle

Šlehačka a alkohol – může na tom být něco špatně? Kromě dávky kalorií a promile je tenhle hříšný dezert neodolatelně jedlý… Podle Nigelly je trifle pro 20 lidí, ale upřímně si myslíme, že tenhle údaj nesedí. Nás bylo v redakci při focení asi 10 a už za chvíli byla skleněná mísa dočista vylízaná.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Počet porcí: pro 20 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ chlazení
P
Pohár Britská

Ingredience

    • 16 podlouhlých cukrářských piškotů
    • jahodový, malinový nebo ostružinový džem na slepení piškotů
    • 500 ml bílého sherry
    • 2 balíčky mraženého lesního ovoce, rozmrazeného
    • nastrouhaná kůra z 1 (bio)pomeranče
    • 25 g krupicového cukru

    NA KRÉM

    • 1 l smetany ke šlehání
    • 2 vejce
    • 8 žloutků
    • 50 g krupicového cukru
    • 1 lžička vanilkového aromatu

    NA VRCHNÍ VRSTVU

    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 50 pistácií

Příprava jídla

1 Ze všeho nejdřív si připravte vanilkový krém: smetanu vlijte do hrnce a nechte ji ohřát. Ve větší míse prošlehejte žloutky, celá vejce a cukr. Když už se smetana blíží bodu varu, sundejte ji z plotny a pomalu ji za stálého šlehání přilévejte k rozšlehaným žloutkům. Směs přelijte zpět do hrnce, vraťte na plotnu a na středním plameni míchejte do zhoustnutí. Směs nesmí začít vřít, jinak se vejce srazí!

Krém přelijte do studené mísy, zašlehejte do něj vanilkové aroma a překryjte ho potravinářskou fólií. Dejte chladit.

Piškoty podélně rozřízněte a obě poloviny slepte marmeládou. Naskládejte je úhledně na dno velké mísy, zalijte sherry a nechte ho vsáknout.

Na piškoty navrstvěte povolenou směs ovoce a posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Na ovoce vlijte vychladlý vaječný krém, povrch uhlaďte, opět překryjte potravinářskou fólií a základ triflu dejte do lednice pořádně vychladit, aspoň na jeden a půl dne.

Hodinu před podáváním trifle vyndejte z ledničky (ale nesundavejte z něj fólii). Ze smetany ušlehejte šlehačku, měla by zůstat vláčná a netvořit pevné špičky. Z krému sundejte fólii a potřete ho šlehačkou. Nakonec trifle dozdobte sekanými pistáciemi. Podávejte s velkou lžící, aby si každý mohl do malé misky nabrat, kolik chce.

TIPY & TRIKY

  • Dvě základní vrstvy si do mísy můžete připravit až dva dny předem. Překryjte je potravinářskou fólií a dejte do lednice. Krok s potravinářskou fólií určitě nevynechávejte, fólie totiž zabrání tomu, aby se na krému vytvořil škraloup.
  • Na šlehačku je ideální 40% smetana ke šlehání – nepovolí tak rychle.
  • Ještě lepší než vanilkové aroma, které ve své kuchařce používá Nigella, je vanilková esence, kterou si můžete podle našeho návodu vyrobit i sami doma.

Recept je převzatý z kuchařky Vánoce s Nigellou, Ikar, 2010.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečený trifle s malinami

Čokoládovo-arašídový pohár

Čokoládový pohár s třešněmi

Pohár s jablky & mascarpone

Pohár s lesním ovocem a mascarpone

Pohár s pudinkem, banány a zmrzlinou

Vrstvený malinový pohár

Výstřední poháry

Trifle s profiterolkami a opilým ovocem

8x nebeský trifle

Vánoční pečení v Čechách i ve světě

Vánočně okořeněný čokoládový koláč

Přidat komentář