Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.8/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8071 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 1079 g
Tuky 274 g
Vláknina 147 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Štědrý pohár s voňavými medovými perníčky bude vynikající sladkou tečkou za sváteční večeří.

Suroviny

vanilková zmrzlina 2 l
sušené švestky 250 g
švestková povidla 3 PL
suché
skořice 1 svitek
zázvor (mletý) 1 špetka
sůl 1 špetka
šťáva a kůra na dochucení
Na perníčky
kypřicí prášek do perníku 1 bal
med 50 g
tekutý
vejce 3 ks
plus žloutek navíc
nejlépe z bio citronu
Na bílkovou polevu

Postup

1

Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte bílkovou polevou připravenou z bílku, prosátého moučkového cukru a trochy citronové šťávy.

2

Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/12

Apetit magazín

AD
Velikonoce z porcelánu

Velikonoce z porcelánu

Jaro je již od nepaměti symbolem obnovy, nových začátků, probouzející se přírody. Přináší naději a víru v nové cykly, symbolizuje zrození. Den jarní rovnodennosti symbolicky znamená vítězství světla nad temnotou. Nejvýznamnějšími...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč