Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zmrzlina se švestkovou omáčkou a perníčky

Śtědrý pohár s voňavými medovými perníčky

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
+ odleženíPečení: 10 minut
PT1H
Pečení 1:00
Cukroví Česká

Ingredience

    • 1,5–2l balení vanilkové zmrzliny
    • 200–250 g sušených švestek
    • 2–3 lžíce švestkových povidel
    • 150–200 ml červeného suchého vína
    • svitek skořice + 2 hřebíčky
    • špetka mletého zázvoru, špetka soli a citronová šťáva a kůra na dochucení


    NA PERNÍČKY

    • 350 g hladké mouky + na vál
    • 1 kypřicí prášek do perníku
    • 4 lžíce kakaa holandského typu
    • 4 lžíce perníkového koření
    • 160 g moučkového cukru
    • 50 g tekutého medu
    • 3 velká vejce + 1 žloutek
    • 1 lžička nastrouhané kůry z biocitronu
    • bílková poleva na ozdobení (1 bílek, prosátý moučkový cukr a trochu citronové šťávy)

Příprava jídla

1 Předem si upečte perníčky. V míse promíchejte prosátou mouku s kypřicím práškem, kakaem, perníkovým kořením a cukrem. Přidejte tekutý med, 2 vejce, žloutek, citronovou kůru a vše zpracujte v soudržnou hmotu (vytrvejte, hmota se začne spojovat až po delší době hnětení). Zpracujte hladké nelepivé těsto, zabalte ho do fólie a nechte odležet do druhého dne. Pak postupně vyválejte pláty silné 3–5 mm a tvořítky z nich vykrájejte různé tvary. Klaďte je na plech vyložený papírem na pečení a pečte v předehřáté troubě na 175 °C asi 10 minut. Po vyjmutí je hned potřete rozšlehaným vejcem, stáhněte z plechu a nechte vychladnout. Ozdobte cukrovou polevou.

2 Na omáčku: Do kastrůlku se silným dnem vložte švestky, povidla, koření a špetku soli a vše zalijte vínem. Vařte na mírném ohni, dokud se švestky částečně nerozvaří a omáčka nezhoustne. Dochuťte a stáhněte z ohně. Zmrzlinu rozdělte do misek, přelijte omáčkou a podávejte s perníčky.

NĚCO NAVÍC
Perníčky pečte ideálně 14 dní předem a skladujte je v dobře těsnící krabici s víkem, aby se rozležely a změkly.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Klasické štědrovečerní menu

Kroupová polévka s houbami

Kapr smažený na sádle

Bramborový salát s domácí majonézou

Výstřední poháry

Vánoční cupcaky s medovými perníčky

14x perníčky

Přidat komentář