Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Cibulová polévka se sýrovým toustem

Tuhle lahodně hebkou polévku vaří o svátcích maminka naší šéfredaktorky. A v tom největší hrnci!

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do hodiny
PT25M
Vaření 0:25
Polévka Francouzská

Ingredience

    • 6 cibulí
    • 50 g másla
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 250–300 ml bílého vína
    • 1200 ml drůbežího či zeleninového vývaru
    • sůl a čerstvý pepř
    • bageta, ciabatta, veka anebo rozpůlené krajíčky toustového chleba nebo jiné bílé pečivo, ze kterého připravíte 6 toustů
    • 120 g strouhaného čedaru, ementálu nebo gruyèru
    • bylinky na ozdobu

Příprava jídla

1 Cibuli nakrájejte na kolečka a osmažte na másle v silnostěnném hrnci. Až změknou, přidejte cukr a míchejte a opékejte, aby se cibule zbarvila do zlatohněda; trvá to asi 15 minut (jen pozor, nesmí se připálit). Pak přilijte bílé víno, asi 10 minut povařte a poté postupně přilijte vývar. Přiveďte k varu a nechte cca 15 minut vařit.

2 Mezitím připravte tousty. Plátky bílého pečiva nasucho opečte na pánvi nebo v topinkovači. Pak je posypte nastrouhaným sýrem a dejte pod gril zapéct, aby se roztekl.

3 Polévku rozmixujte ponorným mixérem a propasírujte přes síto. Ochuťte ji čerstvým pepřem a osolte. Polévku rozdělte do talířů, doplňte tousty ozdobenými bylinkami a ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Některé recepty doporučují zapékat tousty pod grilem přímo v talířích s polévkou. Zkuste to jen v případě, že máte supervýkonný gril, jinak by se vám tousty rozmočily dřív, než by se sýr stihl rozpéct.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Štěpánské menu s dvojí pečení

Pečené hovězí & vepřové maso

Šťouchané brambory s pečeným česnekem

Omeleta z Pohorje

Přidat komentář