Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zajíc načerno

„Zajíc načerno je prostě klasika,“ tvrdí špičkový šéfkuchař Roman Paulus. Tento pokrm mají v restauraci Alcron na jídelním lístku nejen na podzim, ale právě i v době Vánoc, kdy se na něj hosté do restaurace vracejí. Zajíc je podle něj lepší než králík, protože není tak suchý. Vyžaduje sice dlouhé dušení, ale vyplatí se to.

Vydání: 2011/12
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
+ odležení
PT35M
Dušení 0:35
Maso Česká

Ingredience

    • 4 zaječí stehna
    • hrubá mořská sůl a čerstvě drcený pepř
    • po 2 snítkách tymiánu a rozmarýnu + rozmarýn na ozdobu
    • 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer a řapíkatý celer)
    • 50 g přepuštěného másla
    • 40 g cibule, nasekaná
    • 300 ml červeného vína
    • 100 g švestkových povidel
    • 1 l silného kuřecího vývaru
    • 30 g strouhaného perníku
    • 30 g čerstvého másla

Příprava jídla

1 Zaječí stehna osolte a opepřete, dejte je do mísy, přidejte k nim čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.

V hlubším kastrolu rozpusťte máslo, stehna na něm opečte a dejte stranou. Na výpeku osmahněte nadrobno nakrájenou mrkev, celer a řapíkatý celer. Když zelenina změkne, přidejte cibuli a orestujte vše dozlatova.

Zeleninový základ zalijte vínem a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte kuřecím vývarem a promíchejte. Vraťte do hrnce zaječí stehna a pomalu je duste do změknutí; nejlépe jim bude pod pokličkou v troubě zapnuté na 150 °C.

4 Měkká stehna vyjměte a omáčku rozmixujte a propasírujte. Nakonec ji zahusťte nastrouhaným perníkem a zamixujte studené máslo. Podávejte ozdobené červeným pepřem a snítkou rozmarýnu.

JAKÉ VYBRAT VÍNO

Sommeliér Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra​, doporučuje:

U tohoto zvěřinového pokrmu budeme snoubit víno s omáčkou. Protože do ní patří víno červené, budeme vybírat z modrých odrůd.

K zajíci načerno bych doporučil naši nejrozšířenější odrůdu pro výrobu červeného vína: Svatovavřinecké, anebo atraktivní Modrý Portugal v kvalitě VOC či od jakostního vína po pozdní sběr, nejlépe ze starších ročníků 2013, 2012 a 2011. Svatovavřineckému se velmi dobře daří na Znojemsku v okolí Dolních Kounic a na Velkopavlovicku v okolí Modrých hor.

Dále bych doporučil odrůdy vyšlechtěné v České republice jako Fratavu, Rubinet nebo Laurot. Všechno to jsou odrůdy, které jsou příjemně ovocné a určitě obohatí vaše chuťové pohárky. 

Více na www.wineofczechrepublic.cz

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kapr načerno

Králík na černo

Ferdinand alias zajíc na víně

Francouzský kohout na víně

Hovězí pečeně na víně

Lovecká sezona. 28 zvěřinových receptů

Přidat komentář