Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

,Kohout na víně' se sušenými švestkami

Základní francouzská specialita, coq au vin, prošla mírnou, ale lahodnou metamorfózou. Výsledkem jsou marinovaná kuřecí stehýnka, podušená ve voňavé omáčce plné vína. Místo klasických žampionů v ní zaujaly sušené švestky. Výtečné!
Vydání: 2005/11
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: cca 2 hodiny
P
Francouzská

Ingredience

    • 750 ml dobrého výrazného, těžšího červeného vína
    • 4 kuřecí čtvrtky, rozdělené, nebo 8 stehýnek
    • 3 lžíce rostlinného oleje
    • 25 g másla
    • 2 pevná zralá rajčata, nasekaná
    • 1 lžíci hladké mouky
    • 2 bobkové listy
    • snítka tymiánu
    • proužek kůry z biopomeranče
    • 20 vypeckovaných sušených švestek
    • 1 lžičku kukuřičného škrobu (maizeny)
    • sůl, pepř a případně špetku cukru na dochucení

    K podávání:
    • nastrouhaná kůra z půlky důkladně omytého pomeranče
    • hrst jemně nasekané petrželky, nejlépe hladkolisté

Příprava jídla

1. Maso vložte do větší mísy, aby leželo v jedné vrstvě. Víno vlijte do kastrůlku a za prudkého varu vyvařte (zredukujte) asi na polovinu; mělo by to trvat tak deset minut. Přelijte jím kuře a nechte ho čtvrt hodiny marinovat. Pak kousky masa vyjměte a osušte; marinádu uchovejte zvlášť.

2. Troubu předehřejte na 110, horkovzdušnou na 90 stupňů. Na velké pánvi nebo v kastrolu, který se dá vložit do trouby, rozehřejte olej. Kousky masa v něm ze všech stran opečte, z každé strany asi pět minut. Přidejte máslo a ještě chvilku opékejte, aby kuřecí maso získalo krásně tmavohnědou barvu. Vyjměte ho a odložte stranou.

3. Odlijte přebytečný tuk, vsypte rajčata a asi dvě minuty je smažte. Poprašte moukou, důkladně promíchejte, zalijte marinádou a znovu promíchejte, aby se netvořily hrudky. Do téhle směsi vložte kousky kuřete a přilijte zhruba půllitr studené vody – tolik, aby bylo maso tak akorát zalité. Přidejte koření i pomerančovou kůru, uveďte pomalu do varu a vsypte švestky. Utvoří-li se pěna, seberte ji děrovanou naběračkou.

4. Kastrol vložte do trouby, zčásti přikryjte pokličkou a nechte dusit tak dlouho, až masíčko odpadává od kostí, tedy asi dvě hodiny. Tekutina by neměla vřít, jídlo se má jen velmi mírně dusit.

5. Maso a švestky vyjměte z kastrolu a na plotně na mírném varu svařte šťávu. Pokud je moc řídká, zahustěte ji škrobem rozmíchaným v troše vody. Omáčku dochuťte, přeceďte na maso a podávejte posypané petrželkou a strouhanou kůrou. 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Švestkové hody

Švestkové hody

Komentáře

Obrazek uzivatele
Je to opravdu výborný recept! Jako základní ingredienci jsem použila vykoštěné kohoutí maso. Doopravdy fascinující pokrm, chutnal celé rodině :-)

Přidat komentář