Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Pomalu pečený bůček

Maso pečené s kostí a kůží dokonale ladí se zelím.
Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
30 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 4 hodiny
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřového bůčku s kostí
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 lžička drceného kmínu
    • 4 stroužky česneku, drcené
    • 2 cibule, nakrájené nahrubo
    • 1 lžíce hladké mouky na zaprášení

    NA ZELÍ
    • 2 lžíce sádla nebo slunečnicového oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 sáček kysaného zelí (500 g)
    • asi 2 lžičky krupicového cukru

    NA BRAMBOROVÉ ŠIŠKY
    • bramborové šišky (kupované nebo viz Něco navíc)
    • 3 lžíce sádla

Příprava jídla

1

Bůček řádně osolte, lehce opepřete a posypte kmínem. Potřete ho česnekem a položte do pekáčku na pokrájenou cibuli. Přiklopte a nechte při pokojové teplotě asi 30 minut rozležet.¨

2

Mezitím připravte zelí. Opečte na tuku cibuli dosklovita; trvá to asi 4 minuty. Přidejte zelí, podlijte 400 ml vody, osolte, oslaďte a přiklopené duste 40 minut doměkka; voda by se během toho měla téměř vydusit.

3

Troubu předehřejte na 120 °C a vložte do ní pekáč s bůčkem. Pečte ho doměkka asi 4 hodiny; maso není třeba podlévat, jen ho 2x během pečení otočte, aby bylo zlaté ze všech stran. Jakmile vidličkou snadno oddělíte jednotlivá svalová vlákna, která se na jazyku přímo rozplývají, máte hotovo.

4

Maso vyjměte na prkénko a pekáč postavte na sporák. Šťávu zaprašte moukou, rozmíchejte a zalijte 400 ml vody. Dobře rozšlehejte a odškrábejte z pekáče všechny chutné připečeniny. Provařte 10 minut, případně ještě zřeďte vodou nebo osolte. Rozkrájený bůček podávejte přelitý šťávou, s dušeným zelím a šiškami opečenými na sádle dozlatova.

NĚCO NAVÍC

Domácí bramborové šišky připravíte snadno sami. Uvařte 900 g oloupaných moučných brambor doměkka. Slijte je a horké prolisujte sítem či lisem a ihned je smíchejte se 120 g polohrubé mouky a 120 g krupice. Pak přidejte 40 g másla, 2 lžičky soli a 2 vejce. Těsto důkladně a rychle, aby nezřídlo, zpracujte a uválejte šišky o průměru necelých 2 cm a délce asi 5 cm. Hned pomalu vařte ve vroucí osolené vodě asi 5–8 minut. Hotové vyjměte a nechte zakryté utěrkou vychladnout.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Balzamikový bůček s karamelizovanými jablky

Nadívaný vepřový bůček

Pomalu pečený bůček s bramborami boulangère

Vepřový bůček glazovaný medem a černým pivem

Bůčková roláda

12x vepřové

Přidat komentář