Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Treska na páře s květákem, rozinkami a beurre blanc

Lehká ryba ve spojení se sametovou omáčkou je pro oslavu svátku zamilovaných jako stvořená.

Vydání: 2012/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 2
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 12 minut
P
Středomořská

Ingredience

    • 300 g tresky (150 g na porci)
    • 100 g hrubé mořské soli
    • 150 ml bílého vína
    • 1 šalotka, nadrobno nakrájená
    • 3 kuličky černého pepře
    • odrhnuté lístky ze snítky tymiánu
    • 125 g másla, ztuhlého
    • 1 lžíce nasekaných kaparů
    • trocha nasekaného čerstvého kopru + na ozdobu
    • 60 g růžiček květáku, rozkrojených naplocho
    • 1 lžíce másla
    • 6 rozinek, opláchnutých
    • 1 lžíce smetany ke šlehání
    • med a citronová šťáva
    • sůl a pepř

Příprava jídla

1

Porce tresky dejte na talíř, zasypte je mořskou solí a po 20 minutách je opláchněte pod studenou tekoucí vodou.

2

Víno svařte se šalotkou, pepřem a tymiánem na pětinu původního objemu. Zmírněte teplotu a přilijte smetanu, krátce prohřejte a sundejte z plotny. Za stálého míchání přidejte studené máslo pokrájené na kostky a počkejte, dokud se směs nespojí. Nakonec omáčku přeceďte, přidejte kapary, kopr a dochuťte ji medem, citronem, solí a pepřem.

3

Tresku vařte v páře asi 6–8 minut.

4 Květákové růžičky opečte na másle, až získají zlatohnědou barvu. Nakonec k nim na pánev přihoďte rozinky, promíchejte a ve finále osolte a opepřete. Na nahřáté talíře rovnoměrně rozdělte orestované květákové růžičky, na ně posaďte tresku, přelijte ji máslovou omáčkou s koprem a kapary a na závěr jídlo dozdobte čerstvým koprem.

TIPY & TRIKY

  • Pokud vám syrový květák nedělá dobře a bojíte se, že by vám nesedl ani opečený (může například nadýmat), krátce ho před opékáním povařte.
  • Tresku kupte pokud možno čerstvou, zbavenou kůže. Před vařením zkontrolujte, jsou-li odstraněny všechny kosti a kůstky.
  • Do vody, nad kterou se vaří v páře treska, můžete hodit i bylinky (třeba tymián, krásně tresku ovoní). Vařit ji můžete i nad jemným vývarem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Svádivé menu

Svádivé menu

Špagety s pistáciovou omáčkou a krevetami

Pohár Černý les

16x lahodný květák

Valentýnské menu

30 receptů s rybami a mořskými plody

Přidat komentář