Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Crêpes s teplou banánovou polevou

Palačinkový pohár
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení: 15 minut
P
Pohár Francouzská

Ingredience

    • 100 g hladké mouky
    • špetka soli
    • 1 lžíce přírodního krupicového cukru
    • 2 velká vejce
    • 1 lžíce slunečnicového oleje + olej na potírání pánve
    • 300 ml polotučného mléka
    • čokoládová zmrzlina
    • 2–3 hrsti mandlových plátků

    • NA POLEVU
    • 2 lžíce třtinového cukru
    • 1 lžíce másla
    • 1 lžička jemně nastrouhaného zázvoru
    • 2 středně pevné a středně zralé banány, nakrájené na šikmé plátky

Příprava jídla

1 Mouku prosijte se solí do mísy, vsypte cukr. Uprostřed udělejte důlek, rozklepněte do něj vejce, přidejte lžíci oleje a dvě lžíce mléka. Vařečkou promíchejte dohladka. Pomalu přilévejte další mléko a stále míchejte, aby směs byla hladká. Potom vlijte – už nemusíte tak pomalu – zbylé mléko; výsledná hmota by měla být hustá jako smetana na vaření.

2 Rozehřejte pánev (ideálně palačinkovou o průměru 15 cm) a zlehka ji potřete olejem. Pak na ni nejlépe naběračkou s hubičkou nebo džbánkem nalévejte těsto – na jednu crêpe by ho měly stačit dvě a půl lžíce. Krouživým pohybem ho stejnoměrně rozetřete po dnu pánve. Jakmile crêpe zezlátne, což trvá asi 15 vteřin, obraťte ji a opékejte po druhé straně asi půl minuty, až na ní naskáčou typické hnědé puchýřky. Palačinku nechte sklouznout na talíř a pánev vytřete ubrouskem namočeným v oleji. Smažte další, dokud nespotřebujete veškeré těsto.

3 Na polevu v širším rendlíku nebo pánvičce promíchejte cukr, máslo a zázvor a na středním plameni přiveďte k varu. Přidejte banány a za stálého míchání je nechte důkladně prohřát a sirup zhoustnout – měl by začít lepit. Na každou palačinku dejte kousek čokoládové zmrzliny, polevu s banány, srolujte do kornoutku a jednu vedle druhé vkládejte do větších širších sklenic. Nahoru zapíchejte mandle a pak už jen zavolejte děti.

Něco navíc

Pokud budete polevu dělat pro dospělé, přidejte k cukru, máslu, zázvoru i 2–3 lžíce bílého rumu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Banány v županu

Bagel s medovou lučinou

Banánová zmrzlina

Banánové muffiny

Banánový perník

Banány v pařížském krému

Přidat komentář