Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tikka masála
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 100
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7913 kcal
Bílkoviny 288 g
Sacharidy 724 g
Tuky 420 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ve Velké Británii je tikka masála tak oblíbená, že si ho lidé objednávají už jen zkratkou CTM (chicken tikka masala). Místní si původní indický recept přizpůsobili a vytvořili dobrotu, která je voňavá, kořeněná, a přitom jemná. A přesně takový recept na kuřecí tikka masálu jsme připravili i my. Nevěříte?

Suroviny

na nudličky
Na marinádu
smetanový
slunečnicový olej 1 PL
koriandr mletý 2 ČL
z 1/2 citronu
chilli sušené 1 špetka
mleté
pískavice řecké seno 2 ČL
(nemusí být)
kešú 6 ks
rozetřené v hmoždíři na pastu
sůl
Na omáčku
slunečnicový olej 2 PL
kardamom 1 tobolka
římský kmín ½ ČL
skořice ½ svitku
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
čerstvá, zbavená semínek, pokrájená, nebo méně, podle chuti
zázvor (čerstvý) 3 cm
strouhaný
garam masala ½ ČL
masité, oloupané a nakrájené na kostičky
koriandr čerstvý 1 PL
Na rýži
rýže basmati 260 g
na jednu porci počítejte asi 65 gramů (1/3 hrnku)
slunečnicový olej 2 PL
malá, se 2 vetknutými hřebíčky
do cibule
sůl

Postup

1

Vyložte cedník hustou tkaninou a vyklopte do něj jogurt. Nechte vykapat (asi 30 minut). Pak ho spolu s dalšími přísadami na marinádu rozmixujte tyčovým mixérem najemno.

2

Marinádu promíchejte s kuřecím masem. V uzavřené nádobě nechte v chladničce marinovat přes noc nebo aspoň 4 hodiny, aby maso zkřehlo. Před přípravou ale nechte zahřát na pokojovou teplotu.

příprava marinády

3

V pánvi na rozehřátém oleji pár minut opékejte římský kmín, kardamom, bobkový list a skořici, aby se rozvinuly vůně. Jakmile kmínová semena začnou praskat, vyjměte kardamom, bobkový list a skořici.

4

Ihned přidejte cibuli, česnek, zázvor a chilli papričku. Za stálého míchání opékejte 3–5 minut dozlatova. Potom vsypte garam masálu i kurkumu a míchejte ještě asi minutu. Přidejte rajče i rajčatové pyré a vařte 3–5 minut.

5

Přidejte kuřecí maso i s marinádou, zesilte plamen a zprudka vařte asi 8 minut, až se maso zatáhne, pak ztlumte a vařte, až bude maso měkké a omáčka zhoustne. Přilijte kokosové mléko a už jen prohřejte, případně dosolte. Podávejte s koriandrem a s rýží.

opékání masa

6

OPÉKÁNÍ RÝŽE 
Na oleji opékejte za stálého míchání asi 3–5 minut rýži, až se každé zrnko obalí tukem a zprůhlední. Zalijte vodou (na 1 díl rýže 2 díly vody), vhoďte cibuli, osolte a přiklopené vařte 12–15 minut.

7

BEZ MÍCHÁNÍ
Rýži už nemíchejte ani nesundávejte pokličku. Po 12 minutách ochutnejte nebo se podívejte, zda se voda vstřebala. Odklopte, vyhoďte cibuli, kastrol zakryjte utěrkou a nechte ještě 5–10 minut dojít.

příprava rýže

Související články

Skryt pre seznam

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/5

Komentáře

09.03.2023 21:13
Recept je skvělý, ale bylo by vhodné do seznamu surovin doplnit ingredience vyskytující se v receptu - kurkuma, rajčata, rajčatové pyré, kokosové mléko

Apetit magazín

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

TOP potraviny pro zlepšení stavu pokožky obličeje a těla

Atraktivní a upravený vzhled je cílem každé dívky. K tomu se doporučuje nejen používat různé kosmetické přípravky, ale také zvýšit konzumaci potravin, které obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Ve skutečnosti existuje poměrně velký...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč