Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Játra na cibulce

Taky už jste na tuhle klasiku zapomněli? Ze znovuobjevení budete mít radost!
Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
16 (hlasů)
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
P
Česká

Ingredience

    • 1 kg vepřových jater, očištěných a odblaněných (viz Tipy & triky od profíka)
    • 2–3 lžíce sádla
    • 2 cibule, oloupané a nakrájené nadrobno
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1/2 lžičky drceného kmínu
    • 1 snítka čerstvého tymiánu
    • asi 300 ml hovězího vývaru
    • 100 ml koňaku nebo brandy
    • 2 lžíce másla
    • dušená rýže k podávání

Příprava jídla

1 Játra nakrájejte na nudličky. Na sádle opečte cibuli společně s čerstvě podrceným kmínem dozlatova; trvá to asi 6 minut. Přidejte játra a za občasného míchání opékejte daších 5 minut. Osolte, opepřete a přidejte odrhnuté tymiánové lístky a přilijte koňak.

2 Podlijte lehce vývarem, zhruba do poloviny jater. Přiveďte k varu, ztlumte a zvolna vařte 10–15 minut, až budou játra hotová, prostoupí chutě a omáčka trochu zhoustne. Není třeba játra vařit déle, byla by pak tvrdší a tvrdší.

3

Dochuťte podle potřeby solí a pepřem, vypněte a v omáčce rozmíchejte máslo – omáčku krásně zjemní. Podávejte s dušenou rýží.

TIPY & TRIKY OD PROFÍKA

  • Zakoupená čerstvá játra ihned spotřebujte. V chladničce je uchovávejte maximálně 24 hodin. Šéfkuchař Václav Frič játra nedoporučuje ani mrazit.
  • Před použitím játra odblaňte. Potřeba to není u mladých pěkných jater. V každém případě je zbavte velkých trubic, případně žlučovodů. Zůstat by měla jen čistá jaterní hmota.
  • Pokud chcete krájet játra na plátky, krájejte je napříč neboli přes kratší stranu. Ideální síla plátků je asi 1,5 cm; tenčí se hned vysuší a budou tvrdá, silnější se při rychlém opékání, smažení nebo grilování nepropečou. Dlouho nevařte ani dušená játra. Dlouhým varem rozhodně nezměknou, naopak budou tvrdnout.


Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Játra na roštu

Játrová omáčka

Játrová pomazánka s vejci

Slavnostní polévka s játrovými knedlíčky

12x vepřové

Přidat komentář