Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šlehačkový beránek

Recept pochází z cukrárny pražského hotelu International a do puntíku splňuje naše po- žadavky: těsto je jednoduché na přípravu, dokonale vyplní formu, jde dobře vyklopit a beránek zůstane vláčný i několik dní.

Vydání: 2012/4
Autor:
Hodnocení:
241 (hlas)
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Pečení 0:50

Ingredience

    • 125 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 60 g změklého másla + na formu
    • 2–3 vejce (podle velikosti)
    • 100 g rozinek, spařených
    • 250 g hladké mouky + na formu
    • 2 lžičky kypřicího prášku
    • 250 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte dvoudílnou formu. V míse utřete změklé máslo s oběma cukry a zašlehejte vejce. Šlehejte, dokud hmota nenabude, a potom k ní prosijte mouku s kypřicím práškem. Přidejte smetanu, spařené rozinky a promíchejte. Hladké těsto přesuňte do přední (obličejové, hlubší) části formy na beránka, těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, uhlaďte povrch a přiklopte druhou polovinou formy. Pečte v předehřáté troubě asi 50 minut dozlatova (viz box dole). Pak ji vyjměte z trouby, zabalte na chvíli do vlhké utěrky, sejměte víko, a když trochu zchladne, opatrně beránka vyklopte a nechte nejlépe na mřížce (ležícího na zádech, aby se vahou neutrhl) zcela vychladnout.

Triky, jak při pečení uspět

  • Nemáte-li osvědčenou formu po babičce, kupte si raději dvojdílnou – těsto v ní po vyběhnutí nepraská. Pokud pečete v otevřené formě, těsto po zapečení přikryjte alobalem.
  • Beránka pečte na střední mřížce shora i zdola. Než ho vyjmete z trouby, opatrně nadzdvihněte formu a do středu těsta vpíchněte špejli, jestli nelepí. Každá trouba peče jinak.
  • Dobře vymazaná a vysypaná forma a přikrytí vlhkou utěrkou po upečení zajistí hladké vyklopení beránka.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Tvarohový mazanec

Staročeské medové perníky

Mandlové minimazance

Velikonoční zajíček

Francouzský beránek s karamelizovanými jablky

Sladké Velikonoce!

Komentáře

Obrazek uzivatele
Mě se povedl.
Obrazek uzivatele
Skvělý recept, díky! Krásné Velikonoce :)
Obrazek uzivatele
Beránek se mi povedl, je moc chutný dlouho měkký ( třetí den po upečení pořád mňam). Všem doporučuji.

Přidat komentář