Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře na paprice s máslovými noky

Klasika na víkend, tentokrát ve variantě pro jednoho hladového.

Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 1
Doba přípravy: Do 30 minut
PT50M
Vaření 0:50
Kuře Česká

Ingredience

    • 1 velké kuřecí stehno (celá zadní čtvrtka)
    • sůl
    • 1 lžička oleje + 1 lžička másla
    • 1 cibule, nakrájená najemno
    • 1 lžíce sladké mleté papriky
    • 200 ml smetany ke šlehání
    • 2 lžičky hladké mouky
    NA NOKY
    • 1 vejce
    • 1 lžíce másla + 1–2 lžíce smetany
    • špetka muškátového květu
    • 100–125 g krupice nebo dětské krupičky

Příprava jídla

1 Kuře osolte. V kastrole rozehřejte olej a máslo, vsypte cibuli a opékejte ji doměkka. Vložte maso a opečte ho ze všech stran. Potom maso odhrňte na stranu, cibuli posypte paprikou, a jakmile zpění, přilijte trochu horké vody; stačí tolik, aby bylo stehno potopené asi z poloviny. Duste asi 30 minut na mírném ohni. Měkké maso vyjměte a uchovejte teplé. Smetanu promíchejte s moukou a vlijte za stálého míchání do omáčky. Prošlehejte a mírně povařte 15–20 minut, aby omáčka zhoustla.

Na noky v misce ušlehejte máslo se špetkou soli a vejcem do pěny a postupně vmíchejte krupičku a smetanu. Z hmoty tvarujte dvěma lžícemi proti sobě trojhranné noky (lžíce předem smočte ve studené vodě) a vkládejte je do vroucí osolené vody. Vařte 10–15 minut a pak noky vyjměte děrovanou lžící.


Ze stehna stáhněte kůži (pokud chcete) a maso oberte z kostí. Omáčku přeceďte zpět na maso přes jemné síto, dochuťte solí a podávejte s noky.


NĚCO NAVÍC

  • Kuřecí stehna s kostí jsou na dušení a omáčku nejlepší a maso je krásně šťavnaté.
  • Třené noky jsou hotové raz dva. Dají se také vykrajovat jednou lž ící přímo z misky, ale nebudou tak pěkné.
  • Pro změnu podávejte kuře na paprice s rýží, širokými nudlemi či jinými těstovinami.

 

 

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Ryba v papilotě s batáty & fenyklem

Noky z ricotty se šalvějovým máslem

Přidat komentář