Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vietnamská polévka pho

Uvařte si doma barevnou a voňavou polévku pho! Do tajemství její přípravy a podávání vás zasvětí Vietnamky Thuy Duong a Mai Huong.

Vydání: 2012/3
Autor:
Hodnocení:
72 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
PT6H
Vaření 6:00
Polévka Asijská

Ingredience

    • 2–3 velké morkové kosti
    • 500 g hovězí oháňky
    • 80 g čerstvého zázvoru
    • 1 svitek skořice
    • 1 větší cibule, oloupaná a rozpůlená
    • 5 hvězdiček badyánu
    • 3–4 tobolky kardamomu
    • 500 g hovězí kližky


    DO POLÉVKY

    • 500 g falešné svíčkové, kýty či plece
    • 4 porce rýžových nudlí
    • svazek koriandru
    • 4 jarní cibulky
    • 1–2 červené cibule, na plátky
    • svazek zelené perily (vietnamské máty)
    • svazek mexického koriandru
    • balení klíčků mungo
    • 2–3 chilli papričky, nakrájené nadrobno
    • 1 citron, nakrájený na klínky

Příprava jídla

Vaření vývaru



1
Aby byl vývar čirý, dejte kosti do hrnce, zalijte je studenou vodou, přiveďte k varu, slijte, kosti omyjte a postup zopakujte – jen tentokrát ke kostem přidejte už i oháňku. Pokud se na hladině objeví stejná tmavá pěna jako předtím, postup ještě zopakujte; v opačném případě ztlumte trochu plamen a sbírejte světlou pěnu.

2 Zázvor podélně rozpulte a naklepejte ho paličkou na maso. Spolu s ostatním kořením a rozpůlenou cibulí ho opražte nasucho na pánvi. Řiďte se zabarvením cibule, která by na řezu měla být tmavě hnědá.

3 Poté, co seberete z vývaru všechnu pěnu, přidejte do něj opražené koření,  2 lžíce soli, podle varianty pho i kližku, stáhněte plamen a vývar táhněte 5–6 hodin (pokud se bude voda příliš odpařovat, dolijte ji). Maso vařte podle velikosti 2–3 hodiny, poté ho vyjměte a nechte vychladnout. Vývar na závěr dosolte nebo dochuťte rybí omáčkou.

 

Příprava surovin do polévky

Vše si připravte těsně před tím, než budete polévku servírovat! Pho se podáváv hlubokých miskách a díky bylinkám, masu a nudlím vydá za hlavní jídlo.



1 Bylinky propláchněte v míse s vodou (tu alespoň 2x vyměňte). Perila se jí i se stonkem, jen ulomte dřevnatější část (jako u chřestu).

2 Vařenou kližku anebo syrovou  falešnou svíčkovou (kýtu nebo plec) nakrájejte na co nejtenčí plátky.

3 Na talíř si připravte klíčky mungo, mexický koriandr a zelenou perilu. Na další talíř dejte citron a nakrájenou chilli papričku.

4 Nudle dejte na hodinu namočit do studené vody. Poté je krátce (30 sekund) uvařte v sítku v horké vodě a rovnou rozdělte do misek (nudle v misce ještě nabobtnají).

5 Na nudle rozložte maso a přidejte nasekaný koriandr, jarní cibulku i nakrájenou červenou cibuli. Vše nakonec zalijte horkým vývarem a ihned podávejte.

 

Voňavé finále

Základní bylinky, které patří rovnou do misky s polévkou, jsou koriandr, mladá (nebo jarní) cibulka a červená cibule. Koriandr se krájí nadrobno, a to včetně stonků, cibulka se také krájí celá, zelená část na kolečka, bílá na proužky. Polévku si pak každý může doladit sám přidáním dalších bylinek ze společného talíře – Thuy a Mai nám naservírovaly mexický koriandr a perilu, navíc přidaly klíčky mungo. Samotnou chuť polévky dotáhne citron a chilli. Více o přísadách do pho najdete tady.

 

Kde se vzal název jídla

„Pho jsou široké a placaté rýžové nudle. Slovo pho tak označuje jak samotné nudle, tak i polévku, jejíž součástí nudle pho jsou,“ vysvětlují Thuy a Mai. Základem polévky pho je vývar, nudle, maso a bylinky. Pho se dělá buď slepičí (pho ga`), nebo hovězí (pho bo`). Hovězí můžete mít navíc ve dvou variantách: s hovězím masem vařeným ve vývaru (pho bo chín) anebo se syrovým masem nakrájeným na velmi tenké plátky (pho bo tai). „Ty se v horkém vývaru zatáhnou a jsou pěkně medium rare,“ dodává Mai.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Přidat komentář