Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kefírová buchta s kokosem a čokoládou

Klasickou buchtu oceníte k nedělní odpolední kávě i k pondělní snídani.

Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Počet porcí: na formu 18x18 cm
Doba přípravy: Do 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky + na vysypání formy
    • 1 hrnek krupicového cukru
    • 2 lžíce strouhaného kokosu
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • 1/2 hrnku rostlinného oleje
    • 1 hrnek kefíru nebo podmáslí

    NA POLEVU

    • 1 tabulka hořké čokolády (100 g) s 40 % kakaové hmoty
    • 1/2 kelímku smetany ke šlehání
    • 1/3 hrnku strouhaného kokosu (sušeného)
    • 1/4 hrnku kokosového likéru

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 170 °C a vymažte čtvercovou formu s okrajem trochou oleje nebo másla a vysypte ji moukou nebo vyložte papírem na pečení. V míse promíchejte mouku, cukr, kokos, sodu, olej a kefír.

2 Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte asi 40 minut, dokud není povrch zlatý a špejle vpíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Vyjměte z trouby, nechte 5 minut chladnout ve formě a pak korpus několikrát propíchejte špejlí a zakapejte likérem. Nechte ho vsáknout. Potom buchtu přesuňte na mřížku, aby úplně vychladla.

3 Čokoládu na polevu nalámejte do ohnivzdorné mísy, misku postavte na hrnec s vroucí vodou, přilijte smetanu a míchejte do rozpuštění. Stáhněte z hrnce a nechte zchladnout. Občas promíchejte, aby poleva zůstala hladká.

4 Polevu rozetřete na buchtu včetně boků a posypte nahoře i po stranách strouhaným kokosem. Nechte v chladu ztuhnout a pak krájejte na řezy.

NĚCO NAVÍC
O kategorii výš vyšvihne tuhle buchtu kopeček šlehačky!

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jablkový závin z jogurtového těsta

Sypaný koláč s tvarohem

Litá bublanina s blumami

Drobenkový koláč s ovocem

Buchty bez vážení

Retro dezerty

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborne, len na velký plech treba všetko x3. :)
Obrazek uzivatele
Perfektní a rychlá buchta bez vajec. Díky podmáslí je uzasne nadýchaná! Po upečení a vychladnutí jsem ji pomazala domácí rybízovou marmeládou, polila čokoládou a posypala kokosem. Nebe v hubě ;)!

Přidat komentář