Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Jablkový závin z jogurtového těsta

Jablečný závin z extra křehkého těsta budete péct znovu a znovu…

Vydání: 2012/5
Autor:
Hodnocení:
46 (hlasů)
Počet porcí: na 3 záviny
Doba přípravy: Do 30 minut
Odpočinutí těsta: 20 minut
PT40M
Pečení 0:40
Koláč Česká

Ingredience

    • 2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
    • 1 balení másla (250 g) nebo hery
    • 1 kelímek bílého jogurtu o objemu 170 ml
    • 10–12 středně velkých jablek
    • 2 hrsti jader vlašských ořechů
    • hrst sušených brusinek, propláchnutých
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 lžíce mleté skořice
    • 3 lžíce rozpuštěného másla
    • trocha moučkového cukru na poprášení

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 170–180 °C. Smíchejte prosátou mouku (trochu si nechte na podsypání), máslo nakrájené na plátky a jogurt a vypracujte hladké pružné těsto. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici 20 minut odpočinout.

2 Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nahrubo nastrouhejte. Těsto rozdělte na 3 díly a každý postupně vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na obdélníkový plát o délce plechu a šířce asi 20 cm. Střed plátu nechte o něco silnější než okraje a po délce na každý plát naneste třetinu jablek, posypte je částí ořechů, brusinek, vanilkového cukru a skořice. Delší okraje přehněte přes jablka a konce závinu spojte a ohněte dolů. Záviny opatrně přeneste na plech vyložený papírem na pečení a potřete polovinou rozpuštěného másla.

3 Pečte dozlatova a křupava asi 35–45 minut. Plech vyjměte z trouby a záviny ihned ještě jednou potřete zbylým máslem – těsto je pak ještě křupavější a jemnější. Nechte trochu vychladnout, pak záviny pocukrujte a nakrájejte.
 
CHYTRÉ RADY NAVÍC:
Nemáte-li chuť nebo čas dělat se se závinem, těsto pouze rozdělte na poloviny, rozválejte, mezi dvě vrstvy naneste náplň z jablek a dejte péct.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Sypaný koláč s tvarohem

Litá bublanina s blumami

Drobenkový koláč s ovocem

Kefírová buchta s kokosem a čokoládou

Buchty bez vážení

Bramboračka Dity P.

20 koláčů s jablky, které si zamilujete

Přidání jogurtu = božsky vláčné těsto!

30 podzimních jablečných sladkostí

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Prosím do těsta se opravdu nedává ani trochu prášku do pečiva? Díky za odpověď.
Obrazek uzivatele
Ne, do těsta se prášek opravdu nepřidává. V tomto druhu těsto naprosto ztrácí svůj účel (nakypření).
Držím palce, ať se závin podaří,
Martina

Přidat komentář