Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koláč s jahodami a kokosovým krémem

Jahody ovoněné limetami se šlehačkou a se žloutkovým krémem z kokosového mléka si zamilujete!

Vydání: 2012/6
Autor:
Hodnocení:
7 (hlasů)
Počet porcí: na 23cm koláčovou formu
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 300 g hladké mouky 00
    • 50 g jemného krupicového cukru
    • 145 g studeného másla, nasekaného


    NA KRÉM

    • 430 ml kokosového mléka
    • 220 g jemného krupicového cukru
    • 50 g kukuřičného škrobu (maizeny)
    • 80 g másla, pokrájeného
    • 125 ml čerstvé limetové šťávy
    • 2 lžíce strouhané kůry z (bio)limety
    • 6 žloutků


    NA OZDOBU

    • 500 g čerstvých jahod, očištěných
    • 2 lžíce kůry z (bio)limety, nastrouhané na dlouhé tenké proužky
    • 2 lžíce limetové šťávy
    • 50 g jemného krupicového cukru
    • 500 ml smetany na šlehání 33%

Příprava jídla

1 Do mísy vložte odstopkované jahody, limetovou šťávu, proužky kůry a cukr. Lehce promíchejte a nechte marinovat.

2 V robotu zpracujte mouku, cukr a máslo na drobenku. Postupně přilévejte asi 80 ml vody a mixujte, dokud se směs nespojí. Vyklopte ji na pomoučněný vál a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do chladničky.

3 Předehřejte troubu na 180 °C. Těsto rozválejte mezi dvěma fóliemi na kulatý plát o síle 5 mm. Těstem vyložte lehce vymazanou koláčovou formu i s okraji a dno propíchejte vidličkou. Těsto zakryjte papírem na pečení a zatižte suchými či keramickými fazolemi. Pečte 20 minut, stáhněte papír se zátěží a pečte dalších 10–15 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

4 Na krém zahřejte v rendlíku 250 ml kokosového mléka a cukr a míchejte do rozpuštění. Rozmíchejte škrob ve zbylém kokosovém mléce a za stálého míchání ho vlijte do horkého mléka. Stáhněte plamen, vložte máslo a šlehejte, dokud se máslo nerozpustí a nespojí s mlékem. Přidejte limetovou šťávu, kůru a žloutky a za stálého šlehání vařte na velmi mírném ohni 8–10 minut do zhoustnutí. Krém vlijte na upečené těsto a nechte vychladnout. V ledničce krém ztuhne za 2–3 hodiny.

5 Před podáváním ušlehejte smetanu, rozetřete ji na krém a povrch ozdobte marinovanými jahodami.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Jahodový trifle s bílou čokoládou a pusinkami

Obrácené jahodové koláčky

Jahodová bowle s ledovou tříští

Kynuté jahodové knedlíky vařené na páře

Mřížkový koláč s jahodovým džemem

Jahodový sorbet se sektem

Nejlepší jahodové dorty a koláče

30x božské jahody, které si zamilujete

Přidat komentář