Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.3/5 Počet hodnocení: 264
Do hodiny Snadné Na 1 korpus

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2521 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 231 g
Tuky 132 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na jednoduchý a vláčný kakaový korpus je základem úspěchu, pokud se chystáte na oslavu upéct dort. 

Suroviny

vejce 5 ks
sůl 1 špetka
krystalový cukr 150 g
rostlinný olej 5 PL
kakao 30 g

Postup

1

Na začátek si připravíme formu, ať se pak nezdržujeme a těsto nečeká: Formu otevřeme, na dno položíme pečicí papír, dno i s papírem uzavřeme kruhem (papír kouká z kruhu ven). Tukem či olejem ve spreji pomastíme lehce boky i dno (dnešní teflonové formy není třeba už vysypávat).

2

Zároveň si v troubě rošt nastavíme tak, aby horní část formy byla přibližně uprostřed prostoru (takže u většiny bude rošt na 2.kolejnici, cca 10 cm od dna trouby). Zapneme troubu na 150 °C ohřev zdola i shora (horkovzduch na korpus nepoužívám), u plynu na střední teplotu. Necháme předehřát.

3

Do velké mísy oddělíme bílky, žloutky si dáme do malé misky bokem.

4

Do bílků přidáme špetku soli (co se vejde mezi 2 prsty) a na nejvyšší stupeň šleháme. Jakmile je sníh téměř hotový, po částech (cca na 3x) přisypáváme cukr a stále šleháme. Sníh s cukrem musíme šlehat dostatečně dlouho, celkem tak 5 min. Po vytažení metel ze sněhu se musí tvořit špičky a držet tvar. Pokud tuto fázi podceníme, korpus nenaběhne a bude to ošlivá hutná placka.

5

Do hotového pevného sněhu postupně zašleháme žloutky a olej, šlehač již na mírných otáčkách – vždy 1 žloutek, prošlehat, 1 lžíci oleje, prošlehat. Takto vše zopakujeme 5x.

6

Mouku a kakao si odvážíme a přes síto prosijeme na žloutkovosněhovou směs. Prosíváním se zbavíme případných hrudek a se mouka provzdušní. Vařečkou či stěrkou opatrně promícháváme, spíše jen překlápíme pořád dokola, dokud se vše nespojí.

7

Těsto přendáme do formy, stěrkou urovnáme více do krajů, prostředek je mírně nižší, propadlý. Pečením se to pak srovná a neudělá se uprostřed nahoru boule.

8

Formu dáme do trouby – nemlátíme s ní, opatrně jako s mimčem, jinak se může stát, že se těsto zdrcne a propadne. Pečeme 40 minut. Pokud korpus začne nahoře příliš hnědnout, položíme na něj kus pečicího papíru, některé trouby jsou nevyzpytatelné a je nutné si to své vychytat.

9

Po 40 minutách vyndáme korpus opatrně na mřížku a špejlí zkusíme, jestli se na ni těsto uprostřed korpusu již nelepí. Pokud není špejle po vytažení suchá, dejte ještě na chvíli dopéct, ale stát by se to nemělo.

10

Hotový korpus necháme na mřížce asi 5 minut odpočinout, pak nožem objedeme boky a uvolníme případné připečení těsta a kruh sundáme. Korpus necháme na spodku formy vychladnout, poté otočíme vzhůru nohama, sloupneme pečicí papír a máme korpus připravený k dalšímu zpracování.

Ilustrační foto: Pixabay.com

 
Autor: pavlag

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč