Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Sekaná Franty Kšány
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 62
Více než hodinu Snadné pro 10-12 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5196 kcal
Bílkoviny 531 g
Sacharidy 352 g
Tuky 221 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Fenomenální sekaná podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru.

Suroviny

lehce prorostlý krk
prorostlá vepřová plec
sůl 30 g
pepř 1 ČL
drcený
mleté
zázvor (čerstvý) 1 ČL
nastrouhaný
nastrouhaná z 1/2 biocitronu
majoránka (čerstvá)
podle chuti
housky 5 ks
vejce 5 ks
na vymazání pekáčku

Postup

1

Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě).

2

Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče.

3

Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.

4

Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte.

5

Předehřejte troubu na 180 °C.

6

Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby.

7

Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.

FRANTIŠKOVY TIPY:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/7

Komentáře

17.11.2017 20:14

To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč