Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Sekaná Franty Kšány

Fenomenální sekaná podle řezníka z vyhlášeného podniku Kšána & syn vás dostane na kolena kombinací citronu a zázvoru.
Vydání: 2012/7
Autor:
Hodnocení:
20 (hlasů)
Počet porcí: pro 10-12 osob
Doba přípravy: Do hodiny
Pečení: 60 minut
P
Maso Česká

Ingredience

    • 1 kg hovězího masa (lehce prorostlý krk)
    • 1 kg vepřového masa (prorostlá vepřová plec)
    • 30 g soli
    • 1 lžička drceného pepře
    • 1/2 lžičky mletého nového koření
    • 1 lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
    • nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu
    • čerstvá majoránka podle chuti
    • 5 housek
    • 5 vajec
    • 0,5 l mléka
    • sádlo na vymazání pekáčku

Příprava jídla

1 Maso nejlépe 2 dny předem nakrájejte na větší kusy a nasolte (sekaná bude líp držet pohromadě). Nejprve postupně umelte najemno hovězí s kořením, zázvorem, citronovou kůrou, majoránkou a trochou studeného mléka (kvalitní vyzrálé hovězí vezme mléka více). Hovězí semelte dvakrát – měla by vzniknout hmota o trochu hustší, než je těsto, které neteče. Dejte chladit do lednice. Vepřové umelte s houskami, vejcem a podle potřeby i s mlékem; hmota nesmí být moc suchá, jinak se začne zahřívat.

2 Vychlazené hovězí a vepřové smíchejte dohromady a naposledy semelte. Předehřejte troubu na 180 °C. Maso zformujte a několikrát jím pleskněte o pracovní desku. Vytvarujte dvě šišky, dejte je do sádlem vymazaného pekáčku, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby. Šišky pečte 30 minut na 180 °C a poté 30 minut na 150 °C. Sekanou ze začátku stále polévejte, maso by se jinak začalo spékat a pustilo by moc šťávy.

FRANTIŠKOVY TIPY:

  • Pokud je maso málo prorostlé, nahraďte část tlustým od šunky nebo špekem. Pro šťavnatější sekanou vmíchejte do základu trochu špeku nakrájeného na kostičky.
  • Při každém mletí musí být maso pořádně vychlazené, jinak hrozí, že se sekaná bude rozpadat. Pokud máte mlýnek s jemnými dírkami (1 mm) stačí maso umlet 2x, pokud jsou velké, melte raději 3x, aby byla sekaná jemná.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Hančin slaný chlebíček s kari pastou a kuřetem

Vaškův guláš z trouby

Milčin slavnostní dort

Španělský ptáček

50 nejlepších receptů s mletým masem

reklama

Komentáře

Obrazek uzivatele
Po návštěvě vyhlášeného podniku pana Kšány bylo mému příteli a jeho kolegům po Fenomenální sekané špatně celý den :-D
Obrazek uzivatele
To mletie je síce zdĺhavé, ale výsledok stojí za to. Sekana je jemná, stavnata a chuti výborne napr. so sosovicovou omáčkou.

Přidat komentář