Tento recept přesvědčí všechny nevěřící Tomáše, kteří pochybují o tom, že z obyčejného chleba může vzniknout lahodná krémová omáčka. Švih jí dodá šalotkové pyré, česnek a šlehačka.
Suroviny
mléko
1,2
l
plnotučné
máslo
50
g
šalotka
8
ks
vcelku
česnek
1
stroužek
bobkový list
2
ks
strouhaný
strouhanka
350
g
asi 13 silných plátku bílého chleba bez kůrky
smetana ke šlehání
150
ml
sůl
pepř
Postup
1
Mléko, máslo, šalotky, česnek, bobkový list a muškátový oříšek přiveďte k varu, pak snižte plamen na minimum a odkryté půl hodiny vařte.
2
Vyjměte bobkový list. Aromatizované mléko s česnekem nalijte do mixéru spolu s rozdrobeným chlebem, šlehačkou, solí a pepřem a vše rozmixujte dohladka. Omáčku vraťte do hrnce a za častého míchání vařte na nízkém plameni do zhoustnutí; trvá to tak pět minut. Chlebová omáčka chutná nejlépe druhý den, proto ji doporučujeme uložit do lednice a před podáváním zředit trochou mléka.
Komentáře